Sari la conținut

Un medic dezvăluie beneficiile unice ale consumului de varză murată

varza murata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Varza murata

Această legumă cruciferă este un produs tradițional preferat în sezonul rece pentru textura sa crocantă, gustul delicios, dar și pentru numeroasele sale avantaje pentru sănătate.

Medicul gastroenterolog Ekaterina Kashukh dezvăluie principalele beneficii terapeutice ale verzei murate, dar şi care sunt contraindicaţiile.

Beneficiile terapeutice extinse

Expertul menţionează că procesul de preparare a verzelor murate este ușor, dar necesită timp. Ingredientele principale sunt varza proaspată, zahărul şi sarea, uneori se adaugă morcovi, seminţe de fenicul, merişoare sau foi de dafin. Toate componentele sunt puse etanș în borcane sau butoaie și lăsate într-un loc întunecat pentru a începe procesul de fermentație.

„Varza murată este produsă datorită bacteriilor care transformă zaharurile din varză în acid lactic, dând preparatului finit un gust acru caracteristic. Varza murată conține multă vitamina C, care întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea infecțiilor și menține pielea sănătoasă.

Microfloră intestinală sănătoasă

Bacteriile lactice formate în timpul fermentației susțin o microfloră intestinală sănătoasă, îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea constipației. Varza murată este, de asemenea, bogată în fibre, care ajută și la buna funcționare intestinală”, explică medicul.

Dr. Kasuh atrage însă atenţia că varza murată trebuie consumată cu moderație, cantitatea optimă pentru adulți fiind în jur de 100-200 g pe zi.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Câtă vitamina C există în 100 g de varză murată

Datorită fermentației, compoziția produsului se modifică astfel: 100 de grame de varză murată conțin 16% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta are un efect benefic asupra sănătății pielii, articulațiilor și articulațiilor.

Varza murată conține, de asemenea, vitamina A, care ajută la îmbunătățirea vederii, și vitaminele B, care sunt esențiale pentru menținerea unui sistem nervos sănătos.

O sută de grame de varză murată conțin 12 la sută din norma zilnică de fibre alimentare, care susțin digestia normală.

Consum limitat pentru persoanele cu hipertensiune arterială

Varza murată este bogată în fibre și probiotice, iar o cantitate prea mare din ea în dietă poate duce la balonare și disconfort abdominal. În plus, o astfel de varză conține de obicei multă sare, care afectează negativ tensiunea arterială și favorizează apariţia edemelor”, avertizează medicul gastroenterolog.

Potrivit acesteia, unii oameni ar trebui să-și limiteze consumul de varză murată sau să o elimine complet din meniu. „Acizii formați în timpul fermentației irită mucoasa gastrică, de aceea varza murată nu este recomandată în caz de gastrită, ulcere și reflux gastric.

Datorită conținutului mare de sare, varză murată poate împovăra inutil rinichii, de aceea nu este recomandată persoanelor cu probleme renale și hipertensiune arterială”, subliniază specialistul.

Atenţie la modul de depozitare!

Dr. Kasuh mai spune că varza murată este un produs care poate fi păstrat mult timp datorită acidului lactic și sării pe care le conține, care acționează ca şi conservanți naturali. Cu toate acestea, calitățile produsului se pot deteriora dacă sunt încălcate condițiile de depozitare.

„Primul semn de alterare este un miros neplăcut, înțepător. Nu ar trebui să mănânci o astfel de varză pentru a evita intoxicația alimentară. Gustul normal al varzei murate ar trebui să fie ușor acru, dar plăcut.

Dacă pe suprafața verzei sau a saramurului apare mucegai, este mai bine să nu mâncați produsul. Chiar dacă mucegaiul poate fi îndepărtat de la suprafață, sporii ei vor rămâne în saramură”, avertizează medicul gastroenterolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel