Din cuprinsul articolului
Obiceiuri de viață care te întineresc cu 20 de ani. Dr. Michael Roizen, un expert în sănătate în vârstă de 78 de ani și Chief Wellness Officer la Cleveland Clinic, susține că și-a întors ceasul biologic cu 20 de ani.
El crede că vârsta lui biologică este acum de doar 57,6 ani, datorită câtorva obiceiuri simple de viață care l-au menținut sănătos și tânăr.
Potrivit Business Insider, expertul și autorul în longevitate și-a împărtășit abordarea pentru menținerea sănătății și a fitness-ului, în ciuda unui program solicitant.
Să aruncăm o privire la practicile pe care le urmează pentru a întoarce ceasul la îmbătrânire.
Obiceiuri de viață care te întineresc cu 20 de ani: 1. Mergeți cât mai mult
Dr. Michael Roizen încorporează 10.000 de pași în rutina sa zilnică, încurajându-i pe alții să „meargă puțin mai mult” ca parte a antrenamentului. Pentru a se asigura că se mișcă mai mult, parchează mai departe de locul de muncă pentru a face pași suplimentari.
Chiar dacă nu poți atinge ținta de 10.000 de pași, mersul pe jos oferă totuși beneficii pentru sănătate. Un studiu din 2023 de la Universitatea din Cambridge a constatat că mersul rapid pe jos doar 75 de minute pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de deces din orice cauză, precum și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer.
2. Adăugați avocado, somon și ulei de măsline la dietă
Dr. Michael recomandă să includeți avocado, somon și ulei de măsline în dietă pentru o longevitate mai bună. Aceste trei alimente, cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, au fost legate de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
Chiar și cu doar aceste trei, Roizen spune că poți vedea îmbunătățiri ale bunăstării tale generale.
3. Construiți relații puternice
Dr. Michael Roizen subliniază importanța cultivării prieteniilor pentru o sănătate mai bună și longevitate. Cercetările arată că legăturile sociale puternice sunt la fel de vitale ca dieta și exercițiile fizice.
4. Antrenați-vă creierul
Potrivit lui Roizen, implicarea în jocuri de antrenare a creierului cu viteza de procesare poate stimula sănătatea cognitivă. El a evidențiat jocuri cognitive, despre care cercetările sugerează că pot reduce riscul de demență și pot spori agilitatea mentală.
Roizen a făcut referire la un studiu din 2017 publicat în Alzheimer’s & Dementia, care a constatat că adulţii în vârstă care au completat zece sesiuni ale acestor jocuri în decurs de şase săptămâni, suplimentate cu sesiuni de rapel la 11 şi 35 de luni, au prezentat un risc cu 29% mai mic de a dezvolta demenţă peste 10- perioada anului. El a recomandat să dedici cel puțin două ore pe săptămână timp de cinci săptămâni acestor jocuri pentru a obține rezultate optime.
5. Luați multivitamine
În timp ce dovezile privind multivitaminele și longevitatea sunt amestecate, Roizen a citat studii care sugerează că utilizarea pe termen lung poate reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și demență.
În ciuda incertitudinii, el ia multivitamine pentru a menține niveluri stabile de vitamine. Cu toate acestea, U.S. Preventive Services Task Force nu le recomandă publicului larg din cauza lipsei de dovezi concludente.
6. Faceți vaccinul antigripal
Roizen a recomandat vaccinuri împotriva gripei nu numai pentru a preveni gripa, ci și pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă. El a subliniat o revizuire din 2022 din Aging Research Reviews, care a constatat că vaccinarea antigripală la adulții în vârstă poate reduce riscul de demență prin reducerea inflamației creierului.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) sfătuiesc pe toți cu vârsta de șase luni și peste să se vaccineze împotriva gripei în fiecare sezon, subliniind rolul său în protejarea sănătății publice.