Sari la conținut

Un medic celebru dă lecţii de anatomie online şi ironizează greşelile pe care le fac mulţi români

Din cuprinsul articolului

Medicul Vasi Rădulescu atrage atenția că ne referim adesea greșit la organe din corpul nostru. Acesta explică care este denumirea corectă a unor organe interne despre care vorbim frecvent.

9 organe care nu există:

1. Bila. Ea este produsul ficatului și participă la digestie, fiind stocată în colecist. Organul este colecist sau vezică/veziculă biliară, nu bilă.

2. Apendicita. Ea este inflamația apendicelui, o terminație a colonului ascendent. Organul este apendice, nu apendicită.

3. Glanda. Există multe glande în corp. Cea din zona gâtului se numește tiroidă, nu glandă.

4. Bășica udului. Este o expresie folosită de vârstnici, dar ar trebui evitată. Se numește corect vezică urinară.

5. Stomag. O fi el magul plăcerilor culinare, dar corect este stomac.

6. Colicist. A se vedea punctul 1.

7. Fere sau fiere. A se vedea punctul 6, care te trimite la 1.

8. Amigdalitele. Sunt organe mici, cu rol imunitar, situate în gât. Dar sunt amigdale, că amigdalita este inflamația.

9. Testicol. E cu „u”, testicul„, scrie medicul pe Facebook.

Medicul moralist, judecat pentru plagiat

Anul trecut, Vasi Rădulescu a fost autorul unui scandal de proporţii, fiind acuzat de plagiat. El a fost acuzat inclusiv că a publicat o carte fără a avea acceptul autorului. Medicul care nu practică medicina a scris mai multe cărţi, cerând donaţii de la fanii săi de pe paginile de socializare.

Vasi Rădulescu a fost dat în judecată de un scriitor, Paul Gabor, care a reclamat că, după ce i-a câștigat încrederea, Vasi Rădulescu i-a publicat cartea „Rapel” refuzând să încheie un contract în acest sens.

„Am înțeles târziu că buna-credință a pârâtului nu a fost cea pe care a încercat și a reușit să mi-o inducă, înțelegând în cele din urmă că, în realitate, nu a dorit să încheie un astfel de contract”, a reclamat scriitorul.

Potrivit sentinței, Vasi Rădulescu a fost citat, dar a refuzat să se prezinte sau să se apere în proces. „Instanța consideră refuzul pârâtului de a se prezenta pentru administrarea interogatoriului, desi a fost citat cu această mențiune pentru termenul din 07.06.2021, drept o mărturisire deplină a pretențiilor reclamantului”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 2, rămasă definitivă prin neatacare.

Judecătorul a mai arătat că „încheierea contractului în formă scrisă nu s-a mai realizat, deși cartea a fost tipărită într-un tiraj de 2500 exemplare și vândută sau oferită gratuit de pârâtă, aspecte necontestate de niciunul dintre pârâți (n.r. nici de firmă, nici de Vasi Rădulescu în nume personal)”.

„Prejudiciul pretins de reclamant este atât unul material, reprezentând 35% din pretul inițial de vânzare al cărții, respectiv suma de 34.125 lei cât și unul moral, constând in afectarea stimei de sine, a încrederii sale în calitatea de scriitor de succes, evaluate la suma de 50.000 lei, sume ce nu au fost contestat de pârât”, a mai arătat Judecătoria Sectorului 2 în sentința prin care i-a dat câștig de cauză scriitorului Paul Gabor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel