Între 40 și 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA și Europa iau în fiecare zi aspirină sau alte medicamente destinate fluidificării sângelui, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet. În cazul pacienților cu boli coronariene, medicamentul are efect benefic, cu condiția să nu-l înlocuiască cu alternative.
”O aspirină pe zi pentru pacienții care se știu deja cu boli coronariene sau care au avut un accident vascular cerebral sau care știu că au stenoze sau plăci de aterom, e foarte bună. Însă, sunt situații în care pacienții înlocuiesc aspirina clasică, adica acidul acetilsalicilic cu divese preparate considerate antiagregante naturale și care se întorc la spital cu stentul (dispozitivul care se montează in cazul unui infarct) ocluzionat. Din cauză că au luat o perioada lungă de timp ceva ce nu era aspirina, de fapt, așa că, mare grijă la situații de genul acesta,” a explicat dr. Ana Maria Șerban, pentru Medika TV.
Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii. Poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Există însă şi un dezavantaj: riscul de sângerare mai puternică în cazul unei transfuzii sau a unei intervenţii chirurgicale.
Pentru pacienţii care au trecut printr-un atac de cord, un AVC, cu stenturi sau intervenţii pentru bypass – rezultatele cercetărilor sunt clare: beneficiile depăşesc riscurile, în majoritatea cazurilor. Pentru cei care nu au avut incidente cardiace – beneficiile versus riscurile sunt mai puţin certe.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…