Din cuprinsul articolului
Un medic avertizează despre capcana „DOCTOR GOOGLE”: Cât de periculos este să ne tratăm după informații nevalidate de medici.
Din lipsă de timp, de de bani pentru a plăti consultații sau pur și simplu din comoditate, ne punem singuri diagnostice după ce am căutat pe motorul de căutare Google după simptomele pe care le avem noi sau cei din familie.
Folosim această scurtătură crezând că vom găsi răspunsurile pe internet, însă, potrivit specialiștilor, această variantă nu este una potrivită pentru că poate pune în pericol sănătatea copiilor, sau, îi poate alarma inutil pe părinți.
E drept că, în prezent, informațiile cele mai la îndemână se găsesc pe internet sau forumuri, sau grupuri de părinți. Numai că nu peste tot informațiile sunt veridice.
Când este vorba de sănătatea copiilor, situația este și mai delicată, atrag atenția medicii, citați de DC Medical.
Specialiștii avertizează că Google nu ar trebui să mai fie principala sursă de informare atunci când vine vorba despre sănătate, nu ar trebui să ne mai căutăm boli și diagnostice dintr-o simplă căutare pe Google, ci ar trebui să apelăm la medici atunci când este cazul.
Medicii specialiști îi sfătuiesc pe părinți să nu aplice tratamente pentru copiilor lor după sfaturile găsite pe Internet. Este nevoie de un consult de specialitate, înainte de a administra orice fel de medicament.
”În primul rând, doamnele trebuie să știe faptul că în acest grup nu se rezolvă urgențele medicale și nu înlocuiește un consult medical. În cazuri de acest gen, recomandăm ferm un consult la medicul specialist.
Am informat de la bun început care este scopul acestui grup si am reamintit opţiunile in caz de urgente medicale.
Dacă mama/părintele nu recunoaște urgenta, noi urmărind permanent solicitările care apar, vom direcționa mama către unitatea medicala competenta: cabinet medical/serviciul de urgente, în funcţie de situaţie.
Încercam, pe cat posibil, să atenţionăm când este momentul pentru a apela la un consult medical, în funcție de caz”, a declarat medicul psiholog clinian Claudia Lupuleac, pentru DC Medical.
Informațiile obținute pe de Internet nu sunt concludente, fără o părere avizată din partea cadrelor medicale și fără un consult de specialitate.
”Părinții nu ar trebui să își facă un obicei în a căuta răspunsuri medicale la problemele de sănătate ale copiilor prin intermediul motoarelor de căutare, deoarece pot cădea într-o capcană de informații inadecvate care ar putea să-i inducă în eroare și care fie să-i alarmeze inutil, fie să le asigure o reasigurare falsă și să pună în pericol sănătatea copilului.
Atunci însă când doresc să se informeze, părinții pot apela la site-urile afiliate unor centre sau instituții medicale, pagini de socializare care au ca obiect îngrijirea sănătății și a căror moderatori sunt medici sau specialiști în domeniul medical.
Părinții ar trebui să știe însă că Google nu poate înlocui consultația unui medic/specialist pentru simplul fapt că acesta nu a depus jurământul lui Hipocrate, motiv pentru care părinții sunt sfătuiți să manifeste înțelepciune cu privire la sfaturile găsite online”, mai spune medicul Claudia Lupuleac, notează DC Medical.
Rețelele de socializare abundă în grupuri dedicate tratamentelor alopate sau naturiste, unde oamenii întreabă cum se pot trata pentru diferite afecțiuni. Unii dintre aceștia acuză simptome grave și așteaptă răspuns de la ceilalți internauți.
Din păcate, ascultarea sfaturilor neavizate ne poate pune viața în pericol. Soluția este întotdeauna medicul de familie care ne trimite către specialist pentru simptomele pe care le acuzăm sau în funcție de analize.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…