Din cuprinsul articolului
O igienă dentară deficitară ar putea duce la ceva mult mai grav decât cariile dentare și respirația urât mirositoare, a avertizat un expert.
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de unui număr semnificativ de decese în fiecare an. La nivel mondial, acestea reprezintă principala cauză a deceselor, fiind responsabile de aproximativ 18 milioane de decese în fiecare an.
Acestea includ afecțiuni și boli precum boala coronariană, care poate duce la insuficiență cardiacă și atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli arteriale periferice.
Dacă nu sunt depistate la timp și tratate, bolile cardiovasculare se pot dovedi fatale. Prin urmare, depistarea oricăror semne de avertizare este vitală.
Unele dintre semnele bolilor de inimă sunt destul de bine cunoscute, cum ar fi durerea toracică. Cu toate acestea, altele sunt mai puțin cunoscute.
Potrivit unui expert, un semn de avertizare al problemelor cardiace poate apărea într-un loc puțin probabil – gura.
Un medic stomatolog a dezvăluit că un semn în gură ar putea fi un semn cheie al unor potențiale probleme cardiace.
Vorbind la Zoe podcast Dr. Alp Kantarci, a avertizat că boala gingiilor și sănătatea dentară precară în general, ar putea crește riscul de boli de inimă.
Acest lucru se datorează faptului că bolile gingivale și impactul pe care îl au asupra microbilor din stomac și asupra organismului în general au avut un impact mare asupra inflamației – care pune organismul în general sub o mare presiune.
El a explicat cum sunt declanșate atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și a spus: „Majoritatea bolilor cardiovasculare sau cardiace sunt rezultatul înfundării vaselor de sânge, în principal a aortei, iar aorta este principalul vas care iese din inimă și distribuie tot sângele către aceasta.
„De aici apare stopul cardiac. Aorta este ca un furtun care iese din inimă și ajunge în restul corpului.
„Deci, acel furtun este acum blocat de lipide, de straturile de grăsime din interior, care nu pot trece cu adevărat.
„Aici veți suferi un atac de cord, deoarece dacă unul dintre aceste blocaje ajunge la inimă și face ca inima să nu mai funcționeze, atunci veți suferi un atac de cord.”
Dacă aceste depozite de grăsime, sau lipide, ajung la creier, ele pot duce, de asemenea, la un accident vascular cerebral.
Un tromb este un răspuns sănătos la rănire, menit să oprească și să prevină alte sângerări, dar Dr. Kantarci a spus că acesta poate „ajunge oriunde, poate bloca orice parte a corpului”.
El a continuat: „Practic, poate provoca paralizie și, și așa mai departe.”
El a spus: „Deci, acesta este un proces care poate fi complet agravat și înrăutățit de boala gingiilor prin două mecanisme.
„Deci, se tratează două lucruri. În primul rând, se reduce încărcătura bacteriană prin tratarea bolii gingiilor.
„Dar al doilea este că, de asemenea, vă reduceți sarcina inflamatorie asupra corpului prin tratarea bolii gingiilor.”
Avertismentul său este susținut de experți de la Harvard Health.
„Persoanele cu afecțiuni gingivale (cunoscute și sub numele de boli parodontale) prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular grav”, spun ei, potrivit sursei.
Cu toate acestea, nu este clar dacă există o legătură „directă”.
Experții de la Harvard Health adaugă: „Multe persoane cu boli de inimă au gingii sănătoase și nu toate persoanele cu boli ale gingiilor dezvoltă probleme cardiace.
„Factorii de risc comuni, cum ar fi fumatul sau o dietă nesănătoasă, pot explica asocierea. Cu toate acestea, există o suspiciune tot mai mare că boala gingiilor poate fi un factor de risc independent pentru bolile de inimă.”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…