Sari la conținut

Un medic atenționează: Știi ce poți să pățești de la prea multă vitamina D?

Vitamina D
Foto: Karyna Panchenko/Unsplash
Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a dinților și a sistemului imunitar, în special în lunile de iarnă, când expunerea la soare este redusă. Cu toate acestea, medicii avertizează asupra pericolelor consumului excesiv al acestui supliment.

Potrivit NHS, adulții sunt sfătuiți să ia suplimente de vitamina D în timpul iernii, întrucât organismul produce mai puțin din această vitamină din cauza lipsei expunerii la soare.

Totuși, este important să nu depășim doza zilnică recomandată. NHS avertizează că administrarea a peste 100 micrograme (4.000 UI) de vitamina D pe zi poate fi dăunătoare pentru organism.

Ce riscuri implică excesul de vitamina D?

 

@dra_says Vitamin D is a supplement almost everyone needs to take, but taking a high dose long term is not recommended. Educational purposes only #vitamind #vitaminddose #vitd3 #supplementsthatwork #doctor #supplements #hypercalcemia #privatedoctor #privategp #lowvitamind #bestsupplements ♬ original sound – Dr Ahmed

Dr. Ahmed, un medic generalist britanic, a explicat recent pe TikTok că pericolul constă în creșterea nivelului de calciu din sânge, o afecțiune numită hipercalcemie. Aceasta poate duce la:

  • Formarea de pietre la rinichi;
  • Scăderea densității osoase, crescând riscul de fracturi;
  • Depuneri de calciu în inimă și rinichi, afectând funcționarea acestora;
  • Probleme la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi confuzie sau oboseală extremă.

Ce doze sunt sigure?

Dr. Ahmed subliniază că majoritatea oamenilor au nevoie de doar 10 micrograme (400 UI) de vitamina D zilnic. Problemele apar atunci când se consumă de zece ori mai mult, adică peste 100 micrograme (4.000 UI) zilnic.

Există totuși excepții: persoanele cu deficiențe severe de vitamina D ar putea avea nevoie de doze mai mari, dar doar sub supraveghere medicală și după analize de sânge regulate.

Vitamina D: Benefică, dar cu precauție

Nu trebuie să renunțați complet la vitamina D, ci doar să fiți atenți la dozaj.

NHS recomandă suplimente de vitamina D pe tot parcursul anului pentru:

  • Persoanele care ies rar din casă;
  • Cei care poartă haine care le acoperă pielea;
  • Persoanele în vârstă;
  • Persoanele cu tonuri mai închise ale pielii, care au nevoie de mai mult soare pentru a produce suficientă vitamină D.

Dr. Ahmed subliniază: „Vitamina D este unul dintre cele mai bune suplimente pe care le poți lua, dar trebuie să o faci cu responsabilitate.”

Asigurați-vă întotdeauna că verificați eticheta suplimentelor și consultați medicul pentru a vă asigura că luați doza potrivită.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel