Din cuprinsul articolului
Fibrilatia atriala reprezinta o aritmie care apare relativ frecvent in randul pacientilor cu boli cardiace cronice, crescand riscul acestora pentru accidente vasculare cerebrale si instalarea insuficientei cardiace. Pentru pacientii cu fibrilatie atriala exista protocoale terapeutice care includ medicatie si terapii interventionale.
Inainte de a detalia, am sa va spun ceva din ciclul “Iar ne taie doamna doctor ratia”: orice mancare, oricat ar fi de sanatoasa, daca este prea multa, devine nesanatoasa. De aici prima regula: fara mese copioase, pentru ca efortul digestiv oboseste inima si poate declansa instalarea fibrilatiei,” scrie dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă.
Medicul atrage atentia că anumite alimente ca fast food, zaharul si fainoasele rafinate in exces afecteaza nu numai sanatatea inimii dar sunt factori de risc pentru obezitate, diabet, tulburari cognitive (demente) si anumite forme de cancer.
Iată care sunt alimentele care ne pot pune în pericol, potrivit dr. Păcuraru:
1. Alcoolul – un studiu din 2020 atesta faptul ca abandonarea consumului de alcool reduce semnificativ riscul de aritmii cardiace la bautorii cronici. Dar cei care se pot mentine in limitele consumului recomandat (o bautura/zi pentru femei si doua pentru barbati) nu prezinta acest risc.
2. Cofeina – consumul moderat de cafea, una pana la trei cesti pe zi nu s-a dovedit a fi un risc pentru fibrilatia atriala sau bolile cardiace in general. Bauturile energizante insa sunt interzise deoarece au o concentratie mult mai mare de cofeina decat cafeaua, biciuind inima si intreg organismul in mod nefiziologic.
3. Grasimile rele sunt cele saturate, care se gasesc in unt, branzeturi si carne rosie. Tot rele sunt si grasimile trans, adica margarina, alimente gatite cu uleiuri vegetale partial hidrogenate (fast food), chips-uri, alimente prajite.
4. Sarea – excesul alimentar duce la cresterea tensiunii arteriale care este factor de risc pentru fibrilatia atriala si decompensarile cardiacilor cronici.
5. Zaharul – persoanele cu diabet zaharat si stari prediabetice sunt cu 40% mai predispuse riscului de fibrilatie atriala, astfel incat este rational a se reduce consumul de zahar si ne mentine la o greutate normala pentru a preveni instalarea diabetului.
6. Grapefruit – se pare ca acesta interfereaza cu anumite medicamente antiaritmice, cum este amiodarona (Cordarone) scazandu-i efectul.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…