Un medic atenționează: ”Efortul digestiv obosește inima si poate declanșa instalarea fibrilației atriale”

Fibrilatia atriala reprezinta o aritmie care apare relativ frecvent in randul pacientilor cu boli cardiace cronice, crescand riscul acestora pentru accidente vasculare cerebrale si instalarea insuficientei cardiace. Pentru pacientii cu fibrilatie atriala exista protocoale terapeutice care includ medicatie si terapii interventionale.

”Dar pe langa acestea, exista si anumite situatii de viata care pot precipita instalarea fibrilatiei atriale, iar dintre acestea, azi vorbim despre alimente.
Inainte de a detalia, am sa va spun ceva din ciclul “Iar ne taie doamna doctor ratia”: orice mancare, oricat ar fi de sanatoasa, daca este prea multa, devine nesanatoasa. De aici prima regula: fara mese copioase, pentru ca efortul digestiv oboseste inima si poate declansa instalarea fibrilatiei,” scrie dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă.

Medicul atrage atentia că anumite alimente ca fast food, zaharul si fainoasele rafinate in exces afecteaza nu numai sanatatea inimii dar sunt factori de risc pentru obezitate, diabet, tulburari cognitive (demente) si anumite forme de cancer.

Alimente care pot deveni periculoase pentru inimă

Iată care sunt alimentele care ne pot pune în pericol, potrivit dr. Păcuraru:

1. Alcoolul – un studiu din 2020 atesta faptul ca abandonarea consumului de alcool reduce semnificativ riscul de aritmii cardiace la bautorii cronici. Dar cei care se pot mentine in limitele consumului recomandat (o bautura/zi pentru femei si doua pentru barbati) nu prezinta acest risc.
2. Cofeina – consumul moderat de cafea, una pana la trei cesti pe zi nu s-a dovedit a fi un risc pentru fibrilatia atriala sau bolile cardiace in general. Bauturile energizante insa sunt interzise deoarece au o concentratie mult mai mare de cofeina decat cafeaua, biciuind inima si intreg organismul in mod nefiziologic.
3. Grasimile rele sunt cele saturate, care se gasesc in unt, branzeturi si carne rosie. Tot rele sunt si grasimile trans, adica margarina, alimente gatite cu uleiuri vegetale partial hidrogenate (fast food), chips-uri, alimente prajite.
4. Sarea – excesul alimentar duce la cresterea tensiunii arteriale care este factor de risc pentru fibrilatia atriala si decompensarile cardiacilor cronici.
5. Zaharul – persoanele cu diabet zaharat si stari prediabetice sunt cu 40% mai predispuse riscului de fibrilatie atriala, astfel incat este rational a se reduce consumul de zahar si ne mentine la o greutate normala pentru a preveni instalarea diabetului.
6. Grapefruit – se pare ca acesta interfereaza cu anumite medicamente antiaritmice, cum este amiodarona (Cordarone) scazandu-i efectul.

Recent Posts

Cum arată soția lui Călin Georgescu și ce ocupație are. Cristela este superbă!

Soția lui Călin Georgescu, candidat independent la prezidențiale, Cristela, a decis să nu facă campanie…

2 minute ago

Vremea o ia razna la început de săptămână. Prognoza ANM a fost modificată de urgență

Luni, 25 noiembrie, este prognozat din nou un nou val de ninsori. ANM a schimbat…

23 de minute ago

TikTok îl face președinte? Cine e Călin Georgescu, surpriza uriașă a alegerilor

Pentru numeroși români, până duminică seara, când s-au aflat rezultatele exit poll la alegerile prezidențiale,…

42 de minute ago

Horoscop 25 noiembrie – 2 decembrie: Leii strălucesc, Capricornii renasc

Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…

o oră ago

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

o oră ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

2 ore ago

Citeste si: