Din cuprinsul articolului
Cafeaua crește colesterolul, dacă e preparată în anumite moduri. Deși, cafeaua are beneficii dovedite pentru sănătate, modul în care o preparăm o poate transforma într-o ”bombă” de colesterol și trigliceride.
Medicul Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie a explicat ce efecte nebănuite poate avea cafeaua.
Cafeaua și colesterolul
”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele. Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” arată medicul.
Dr. Alina Lăcătuș a precizat că modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberara, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.
Cafeaua turcească, cea mai nocivă
In imaginea de mai jos se poate vedea ce cantitate de diterpene se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).
”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa.”
De asemenea, dacă adăugați cantități semnificative de lapte integral sau smântână și zahăr în cafea, aceste ingrediente pot contribui la un aport crescut de grăsimi saturate și zahăr în dieta dumneavoastră, ceea ce poate influența nivelul de colesterol. Grăsimile saturate pot crește nivelul de colesterol LDL („colesterolul rău”) în sânge, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.