Din cuprinsul articolului
Poliția din estul Pakistanului a distrus o rețea ilegală de recoltare de organe, arestând opt persoane pentru extirparea chirurgicală de rinichi de la sute de pacienți pentru oameni bogați care au nevoie de un transplant, au declarat luni autoritățile.
Presupusul lider de bande, identificat drept „Dr Fawad”, este acuzat că a efectuat 328 de operațiuni asupra oamenilor pentru a le elimina rinichii și le-a vândut clienților cu până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 de dolari) fiecare, a declarat Mohsin Naqvi, ministrul șef al Pakistanului. provincia Punjab, potrivit CNN.
Fawad ar fi fost asistat în operațiuni de un mecanic auto fără nume care a administrat anestezia, a spus Naqvi.
Potrivit acestui oficial, gruparea ademenea pacienți din spitale și realiza operațiile de prelevare în regiunea Taxila, în orașul Lahore și în Kashmirul pakistanez.
„Au reușit să facă acest lucru în Kashmir deoarece acolo nu există o lege privind transplantul de rinichi”, a precizat Naqvi.
Potrivit acestuia, până în prezent au fost confirmate trei decese, dar autoritățile suspectează că „bilanțul” activității dr. Fawad este mult mai amplu.
Fawad a fost arestat anterior de cinci ori, dar a fost eliberat de fiecare dată și și-a putut relua operațiunile, iar unii dintre pacienții săi nici nu au știut că le-a fost prelevat un rinichi, a mai spus Mohsin Naqvi.
Pakistanul – paradisul traficului de organe pentru cei bogați
Poliția a lucrat aproape două luni investigând cazul, după ce a fost sesizată de un bărbat care a povestit că a fost convins de unul dintre membrii grupării să își facă un tratament medical privat.
Ulterior, când a mers la un alt medic pentru continuarea tratamentului, i s-a spus că nu mai are un rinichi.
Pakistanul a declarat ilegal comerțul cu organe umane în 2007, iar o lege din 2010 a impus ca prelevarea și traficul de organe să fie pedepsite cu până la 10 ani de închisoare și cu o amendă de 1 milion de rupii sau 3.400 de dolari.
Înainte de intrarea în vigoare a acestei legislații, țara devenise un adevărat centru pentru comerțul cu organe pentru străini și pentru pakistanezi bogați în căutarea unui transplant, iar cumpărarea și vânzarea de rinichi era o practică obișnuită, unii pakistanezi săraci vânzându-și aceste organe pentru a supraviețui.
Presa locală a relatat că, în pofida legilor mai aspre, transplanturile ilegale de rinichi au crescut în ultimii ani iar anunțurile pentru vânzări de organe umane se găsesc pe site-urile pakistaneze, notează CNN.