Sari la conținut

Un medic a lăsat un pacient să moară pentru că i se terminase programul de lucru

ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un medic a lăsat un pacient să moară pentru că i se terminase programul de lucru. Un incident șocant a avut loc în județul Mureș, unde un medic de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) este anchetat după ce a refuzat să se deplaseze la un caz de urgență, pe motiv că programul său de lucru se apropia de final. 

Situația gravă a fost semnalată vinerea trecută printr-un apel la 112, în care se solicita ajutorul de urgență pentru un bărbat care se înecase cu mâncare. Din nefericire, pacientul a murit, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Un refuz inexplicabil în ultimele minute de program

Potrivit informațiilor oferite de dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), medicul în cauză a fost solicitat să se deplaseze la intervenție cu un echipaj de urgență, însă a ales să trimită doar un asistent, susținând că programul său de lucru urma să se încheie în 40 de minute. În momentul apelului, ambulanța de terapie intensivă de la SMURD era implicată într-o altă intervenție, astfel că echipajul SAJ era esențial pentru salvarea pacientului.

„Medicul respectiv a fost trimis de dispeceratul integrat 112 la un caz unde se știa că este ceva foarte grav și unde a fost trimis și un echipaj de prim ajutor de la SMURD. Ulterior, s-a aflat că medicul nu s-a deplasat cu ambulanța care a mers la acel caz, trimițând numai un asistent”, a explicat Raed Arafat.

Dr. Raed Arafat: „Este absolut inadmisibil și inacceptabil”

Reacția șefului DSU a fost una fermă și categorică, considerând gestul medicului drept o neglijență majoră. „În mod normal, și dacă mai ai un minut de serviciu, trebuie să pleci la caz. Faptul că mai avea 40 de minute și nu a plecat la caz este absolut inadmisibil și inacceptabil”, a declarat Raed Arafat. El a menționat că o echipă de control a fost trimisă imediat la fața locului pentru a investiga circumstanțele și că raportul final al DSU ar putea duce la sesizarea Parchetului.

Conducerea SAJ Mureș a refuzat să facă declarații referitoare la incident, invocând faptul că ancheta este încă în curs. Detaliile oferite de Raed Arafat sugerează că, pe lângă neglijența gravă, există și o posibilă încălcare a normelor etice și profesionale în acest caz, care ar putea duce la măsuri disciplinare și chiar legale.

Tragedia ridică numeroase întrebări cu privire la modul în care sunt gestionate urgențele medicale în România și la responsabilitatea cadrelor medicale față de pacienți. Este inacceptabil ca un profesionist din domeniul sănătății să refuze să intervină într-o situație de viață și moarte, invocând sfârșitul programului de lucru. Este vorba de o obligație morală și profesională de a acorda ajutor, indiferent de circumstanțe.

Posibile consecințe și măsuri pentru evitarea unor astfel de situații în viitor

În funcție de concluziile anchetei, există posibilitatea ca acest caz să fie trimis la Parchet pentru continuarea cercetărilor. Incidentul subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare în ceea ce privește gestionarea urgențelor medicale, inclusiv implementarea unor protocoale clare care să asigure intervenția rapidă și eficientă, indiferent de momentul în care apare o urgență.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel