Din cuprinsul articolului
Consumul de nuci afectează nivelul colesterolului. Un medic spune că aceste nuci conțin o mulțime de acizi grași, dar în același timp ajută la reducerea colesterolului.
Nuci și colesterol ridicat
Dr. Agapkin afirmă că nucile se numără printre alimentele care ajută la reducerea grăsimilor dăunătoare din sânge, inclusiv a colesterolului „rău”. Când placa de colesterol se acumulează, provoacă dezvoltarea aterosclerozei – o patologie vasculară care afectează susceptibilitatea la atac de cord și accident vascular cerebral.
„Ceea ce face nucile sănătoase este conținutul lor ridicat de acizi grași nesaturați: în special acizii linolenic și alfa-linolenic. Aceste două substanțe au un efect extrem de pozitiv asupra stării țesutului vascular și a inimii. În plus, nucile sunt bogate în fibre, ceea ce ajută și la prevenirea absorbției unora dintre colesterolul din sânge”, spune expertul.
Câte nuci sunt indicate zilnic
„Deși sunt grase, nucile nu cresc colesterolul, dar ajută la reducerea nivelului acestuia”, spune dr. Sergey Agapkin. „Este util să mănânci o mână de nuci în fiecare zi – aproximativ 30-40 de grame. În plus, consumul de nuci ajută la reducerea hipertensiunii arteriale”, spune expertul.
Nucile contin minerale (fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod si calciu), grupe de vitamine E, A, P, B, C. Pot inlocui proteinele animale. Se recomandă includerea acestei nuci în alimentația persoanelor cu boli de inimă, hipertensiune arterială și ischemie datorită prezenței mineralelor (iod, magneziu și potasiu) în combinație cu acizi grași nesaturați. Este util si pentru anemie (contine cobalt si fier).
În general, nucile pot fi folosite ca agent medicinal și multivitaminic. Complexul de substanțe biologic active conținute în nuci este foarte util pentru vasele de sânge ale creierului. Nucile ajută, de asemenea, la ameliorarea tensiunii nervoase severe.
De aceea sunt utile persoanelor care se angajează în muncă fizică sau mentală. Consumul lor ajută la întărirea inimii, creierului și ficatului. Principalele indicații pentru consumul acestuia sunt:
- Ateroscleroza;
- Hipertensiune;
- Boli ale glandei tiroide;
- Deficit de iod;
- Procese inflamatorii; S
- Scăderea activității creierului;
- Anemie cu deficit de fier;
- Diabet;
- Hipovitaminoza;
- Aciditate ridicată a sucului gastric;
- Motilitate intestinală afectată;
- Impotenţă, infertilitate;
- Perioada de recuperare după boli, operații, suprasolicitare a organelor vizuale, tulburări de memorie, suprasolicitare mentală și oboseala cronica.