Sari la conținut

Un medic a dezvăluit de ce detoxifierea ficatului este dăunătoare

alimentatia pentru ficat sanatos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente benefice pentru ficat

Detoxifierea ficatului este dăunătoare. Utilizarea diferitelor suplimente pentru curățarea ficatului este o practică obișnuită pentru multe persoane care se auto-medicează. Un medic avertizează că utilizarea unor astfel de medicamente poate afecta negativ organismul și sănătatea.

Curățării ficatului cu suplimente, periculos

„Nu ar trebui să te lași convins cu luarea de medicamente și suplimente curăța ficatul. Multe dintre ele nu au eficacitate dovedită. În cel mai bun caz, se vor dovedi a fi o risipă de bani fără sens, în cel mai rău caz, vor dăuna acestui organ și sănătății în general. Unele dintre ele pot avea un efect toxic. Altele duc la eliberarea prea rapidă a toxinelor din organ – organismul a putut să le arunce și acestea rămân în sânge”, spune Dr. Malinovskaya.

Medicul mai spune că ficatul este un organ care are capacitatea de a regenera țesutul deteriorat. Dar pentru a menține această funcție, este necesar să duci un stil de viață care să nu epuizeze acest organ.

Menținerea sănătății ficatului

Ficat
Dursa foto: Daily Express

Medicul spune ce asigură menținerea sănătății ficatului de mulți ani: Evitați fast-food-ul, produsele obținute prin prelucrarea industrială a cărnii,  minimizarea sau abținerea de la consumul de alcool, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți sănătoase.

Țesutul hepatic nu are terminații nervoase și, prin urmare, acest organ nu doare. Durerea în zona precostală dreaptă apare din cauza inflamației membranei seroase a ficatului mărit, precum și din cauza anomaliilor de funcționare a căilor biliare.

Simptomele bolii hepatice includ oboseală crescută, insomnie, balonare, accese frecvente de greață și vărsături, amărăciune în gură, o acoperire galbenă pe limbă, o senzație de greutate, disconfort și durere în hipocondrul drept. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la semne externe precum îngălbenirea mucoaselor și a pielii, modificarea culorii urinei (întunecarea) și decolorarea scaunului”, spune medicul rus dr. Irina Strokova.

„Dacă apar astfel de simptome, trebuie să contactați imediat un specialist – un terapeut sau un gastroenterolog. Medicul vă va prescrie următoarele analize de laborator: hemoleucograma, test general de urină, coprogram, analize biochimice, fosfatază alcalină, bilirubina totală. enzimele hepatice și alți indicatori pot indica prezența patologiilor.

Bolile sunt diagnosticate cu ajutorul ecografiei. Pentru clarificarea diagnosticului este posibilă efectuarea CT, RMN și elastometrie ecografică neinvazivă”, explică dr. Strokova.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel