Sari la conținut

Un medic a devenit viral după ce a demonstrat că majoritatea oamenilor stau greșit pe toaletă. Motiv pentru care intestinele nu se golesc de tot

Din cuprinsul articolului

Chirurgul NHS, Dr. Rajan, a explicat într-un videoclip TikTok vizionat de 150.000 de persoane care e poziția corectă pe toaletă. El a recomandat să te înclini înainte, ridicând genunchii deasupra șoldurilor. 

Poziția greșită pe toaletă ar putea împiedica golirea corectă a intestinelor, a dezvăluit medicul. Potrivit chirurgului NHS dr. Karan Rajan, poziția incorectă pe WC poate provoca îndoirea ale colonului, fiind nevoie de un efort mai mare pentru golirea lui. În schimb, dacă te înclini înainte și stai cu genunchii mai rdicați evacuarea e mai ușoară.

Dezvăluirea a fost făcută pe TikTok, într-un videoclip vizionat de aproape 150.000 de ori, el a sfătuit: „Concentrează-te pe unghiuri, în special pe unghiul dintre abdomen și coapse. Ai grijă să fie cât mai mic posibil.” A adăugat: „Poți reduce acest unghi dintre coapse și trunchi înclinându-te înainte.

Cum să stai corect pe toaletă

„Combină acest lucru cu ridicarea călcâielor astfel încât să te sprijini pe vârfurile picioarelor. Acest lucru te pune într-o ușoară flexie a șoldului și ridică genunchii ușor peste șolduri. Alternativ, pentru a obține o ușoara ridicare, picioarele ar putea fi așezate pe un prosop rulat, a sugerat medicul.

„Această mișcare combinată deblochează o abilitate importantă”, a adăugat chirurgul, prezentând animații care demonstrează tehnica. „Puborectalul – mușchiul care înfășoară rectul – este acum relaxat, determinând îndreptarea rectului și facilitând o evacuare mai ușoară”, a spus el.

Studiile au sugerat, de asemenea, că statul pe vine este o tehnică superioară pentru golirea intestinelor.

Potrivit unui studiu din 2012 publicat în jurnalul „Digestive Diseases and Sciences”, cei care s-au așezat pe vine pe un WC cu o înălțime de aproximativ 30 de centimetri au avut nevoie în medie de 51 de secunde pentru a-și elibera intestinele.

Între timp, cei care au stat în șezut  au înregistrat un timp mediu de 130 de secunde.

În 2019, cercetătorii de la Universitatea Ohio State din SUA au descoperit că utilizarea unui scăunel de toaletă poate ajuta.

Analizând peste 1.000 de mișcări intestinale, cercetătorii au constatat că 90% dintre persoanele care au utilizat dispozitive de modificare pozițională pentru defecație – cunoscute sub numele de Squatty Potty – și-au redus efortul, iar 71% au raportat o defecație mai rapidă.

Un număr mai mic de utilizatori au raportat, de asemenea, senzația că trebuie să mai meargă la toaletă după utilizarea acestuia. Obiceiurile normale ale intestinelor variază de la o persoană la alta, conform sfaturilor NHS. Cu toate acestea, nu ar trebui să ai mai puțin de trei scaune pe săptămână sau mai mult de trei pe zi, adaugă serviciul de sănătate.

Scaunele ar trebui, de asemenea, să fie „moi și ușor de eliminat”, adaugă serviciul de sănătate.

Aceste informații vin în contextul celui mai amplu studiu realizat asupra obiceiurilor intestinale ale britanicilor, care a dezvăluit în aprilie că unul din 400 de britanici are scaun mai puțin de o dată pe săptămână.

Analizând obiceiurile britanicilor la toaletă, studiul a constatat că 13% dintre oameni suferă atât de mult din cauza problemelor intestinale și digestive încât le afectează viața de zi cu zi.

Un alt aspect alarmant a arătat că aproape o pătrime dintre femei sunt constipate (23%), în comparație cu doar 13% dintre bărbați.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel