Din cuprinsul articolului
Înlocuitor carne. Lintea este bogată în proteine şi săracă în grăsimi. Se găseşte sub trei forme: linte cu bob mare şi înveliş verde deschis, linte cu bob mic de culoare maro sau aproape neagră şi linte cu bob mic de culoare roşie. Mai ales în post, când nu putem consuma carne şi nici alte produse de origine animală, lintea şi alte leguminoase nu trebuie ocolite.
Supele de linte sunt preparatele ideale care pun în valoare calităţile sale nutritive. Pe locul doi sunt salatele în care amesteci diferite legume, printre care şi lintea fiartă.
Beneficii linte
Sursă de proteine şi de glucide sănătoase
Organismul uman nu trebuie lipsit de surse de proteine. Vestea bună este că avem la îndemână alimente bogate în proteine de origine vegetală pe care putem să le consumăm indiferent dacă ţinem post sau nu. Lintea, pe care românii nu sunt obişnuiţi să o consume la fel de des ca pe fasole, are un conţinut bogat de proteine şi de glucide sănătoase. Conţine minerale (potasiu, fier, cupru, mangan) şi fibre vegetale atât de utile în procesul de digestie.
Reduce colesterolul
Medicii spun că tot mai multe persoane tinere au colesterolul mărit, pentru că au un regim alimentar bogat în grăsimi nesănătoase. Lintea este indicată în dieta de reducere a colesterolului întrucât este săracă în grăsimi, iar cele pe care le conţine sunt sănătoase.
Previne boli grave şi ajută la refacerea organismului
Preparatele din linte sunt recomandate în profesii care cer efort, în perioadele de convalescenţă, în tratarea anemiilor, în litiaze urinare bazice, în carenţe de potasiu. Lintea face parte din lista alimentelor cu rol de prevenire a diferitelor tipuri de cancer (de vezică biliară, de colon).
Lintea, nerecomandată bolnavilor de rinichi
Lintea nu trebuie consumată de persoanele care suferă de boli ale rinichilor. În plus, pentru că boabele de linte sunt foarte concentrate în principii nutritive, se recomandă moderaţie la consum în caz de indigestie, diabet, obezitate, boli cardiace grave.