Sari la conținut

Un gest pe care mulţi părinţi îl fac, creşte riscul copilului de a deveni obez sau de a avea probleme cu inima la maturitate

 

Un nou studiu a scos la iveală faptul că există o legătură între apariţia bolilor de inimă, a obezităţii şi a artritei la maturitate şi modul în care am trataţi în copilărie.

Cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu efectuat pe mai bine de 34.000 de adulţi din SUA că persoanele care au fost „disciplinate” fizic atunci când erau copii prezentau un risc mai mare de obezitate, artrită şi afecţiuni cardiovasculare.

Pedepsele fizice au fost definite în acest studiu ca fiind lovirea, pălmuirea, împingerea sau bruscarea copilului.

Rezultatele publicate în jurnalul Pediatrics nu demonstrează că pedepsele fizice, în sine, afectează sănătatea pe termen lung a copilului. „Este o asociere. Nu putem spune că pedeapsa cauzează problemele de sănătate”, a explicat Tracie Afifi, cercetător la Universitatea Manitoba şi coordonatorul acestui studiu.

Cu toate acestea, rezultatele oferă noi dovezi ce atestă că pedepsele fizice pot dăuna copiilor. Mai multe studii au arătat existenţa unei legături între aceste pedepse şi probleme precum comportamentul agresiv şi o stare emoţională mai proastă.

„Copiii au nevoie de disciplină, însă aceasta nu ar trebui să includă forţa fizică”, a comentat Afifi.

Cercetarea a fost realizată pe 34.226 de adulţi ce au luat parte la un studiu guvernamental în 2004 şi 2005. Doar 4% dintre aceştia fuseseră pedepsiţi fizic atunci când erau copii.

Per total, rata obezităţii în rândul adulţilor pedepsiţi fizic în copilărie era mai mare faţă de cea a adulţilor ce nu raportaseră pedepse fizice: 31% faţă de 26%. De asemenea, cei pedepsiţi fizic în copilărie prezentau o incidenţă mai mare a artritei (22,5% faţă de 20%) şi a afecţiunilor cardiace (9% faţă de 7%).

Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori de risc, însă şi după ce aceştia erau eliminaţi, disciplina fizică tot prezenta o legătură cu 20%-28% din riscul crescut de a suferi de afecţiuni la vârstă adultă.

Dr. Rachel Berger, un expert în abuzul asupra copilului de la Children’s Hospital of Pittsburgh ce nu a luat parte la acest studiu, este de acord că pedepsele fizice sunt dăunătoare. În plus, „deşi acestea ar putea opri un comportament nedorit al copilului pe termen scurt, ele nu funcţionează pe termen lung”, a adăugat dr. Berger.

„Există un număr imens de studii ce arată că pedepsele fizice nu sunt necesare şi că au efecte nocive”, a subliniat Berger.

Autoarea studiului, Tracie Afifi, afirmă că părinţii nu ar trebui să fie alarmaţi sau să se simtă vinovaţi. „Nu vrem să îndreptăm degetul către părinţi”, spune Afifi. Cu toate acestea, cercetătoarea spune că aceştia ar trebui să ia în calcul numărul tot mai mare de cercetări ce arată efectul nociv al pedepselor fizice şi să încerce să înveţe metode nonfizice de disciplinare. „Dacă nu ştiţi exact cum să procedaţi, aş recomanda să dialogaţi cu doctorul pediatru”, a adăugat Afifi. „Doar pentru că aţi fost pălmuit când eraţi copil, asta nu înseamnă că este un lucru bun pentru copilul dumneavoastră”, a adăugat şi Berger.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel