Sari la conținut

UN GEST BANAL pe care îl faceţi DIN REFLEX atunci când vă spălaţi pe cap VĂ POATE LĂSA FĂRĂ AUZ

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu vă curăţaţi urechile decât cu beţişoare cu vată înmuiată în spirt. Nu lăsaţi şamponul şi nici apa să vă pătrundă în urechi atunci când vă spălaţi pe cap, întrucât conţine germeni ce pot provoca infecţii ale timpanului.

Anumite practici de îngrijire a urechilor sunt complet greşite, începând de la simpla curăţare până la extragerea dopurilor de ceară. Pentru toaleta corectă a urechilor, medicii recomandă beţişoarele cu vată înmuiată în spirt, nu colţul prosopului. De asemenea, evitaţi pe cât posibil să vă intre apă şi săpun în urechi, pentru că asta nu face decât să crească secreţia de ceară. În plus, apa nu e sterilă şi conţine germeni care pot provoca infecţii, care duc la pierderea auzului.

Dopurile de ceară trebuie scoase la doctor „Oricât ne-am strădui, nu putem să ştergem apa din şanţul timpanului şi în aceste cazuri se poate ajunge la supuraţie auriculară- spărtură în mijlocul timpanului- şi, implicit, la surditate. Există dopuri speciale pe care le puteţi folosi pentru a evita pătrunderea apei în urechi când vă spălaţi pe cap”, precizează medicul ORL Elena Lăţcan. În cantităţi normale, ceara este sănătoasă şi are rolul de a proteja timpanul. Dezinfectarea urechilor cu apă şi săpun, curăţarea energică, dieta bogată în alimente condimentate sau consumul de alcool în exces pot creşte însă secreţia de ceară, ducând la formarea dopurilor.

Cu această problemă se confruntă şi cei care au pielea grasă. „Un dop se formează cam o dată la cinci luni, caz în care pacientul trebuie să vină la medic pentru a-l scoate. Când se adună multă ceară, apar probleme cu auzul. Odată scos dopul, auzul revine imediat la normal”, adaugă medicul Lăţcan, care vă sfătuieşte să nu apelaţi pentru asta la leacuri băbeşti, precum ulei încălzit sau introducerea unui căţel de usturoi în canal.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel