Din cuprinsul articolului
Fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată că este dăunător să consumăm margarină, precum și să o folosim pentru a pregăti mâncăruri și deserturi.
Se spune că acest tip de unt este periculos pentru frumusețe, sănătate și chiar pentru viață. Consumul său contribuie la o creștere rapidă a colesterolului rău din sânge.
Care este adevărul despre margarină?
În ciuda acestor afirmații, gastroenterologul rus Dr. Ilya Nevzorov asigură că, chiar și în cazul consumului zilnic de margarină, nu va exista niciun rău deosebit pentru sănătate.
„Adevărul este că în urmă cu 40-50 de ani produsul era fabricat printr-o tehnologie, iar astăzi – prin alta. Prin urmare, dacă pe atunci era cu adevărat dăunător atât pentru siluetă, cât și pentru sănătatea sistemului cardiovascular, astăzi poate fi considerat chiar mai util decât uleiul pe care îl cumpărăm din hipermarketuri”, spune medicul.
În vechile metode de producție, margarina era produsă în așa fel încât se formau și acizi grași trans, care sunt provocatori de boli cardiovasculare. Aceste substanțe sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea umană. Prin urmare, este mai bine să nu le avem deloc în alimentație.
„Astăzi, tehnologia modernă face posibilă evitarea acestora. Transisomerii din margarina secolului XXI nu reprezintă mai mult de două procente. În plus, untul, la fel ca acum 50 de ani, conține transisomeri naturali și mult mai mult – până la 8 la sută”, spune gastroenterologul.
Potrivit acestuia, acest lucru se datorează particularităților regimului alimentar al vacilor din al căror lapte se produce untul. „Astăzi puteți folosi în siguranță margarina la gătit și la copt. Ea nu conține aproape niciun element nociv care ar putea afecta negativ sănătatea umană.
Dimpotrivă, dimpotrivă, un produs fabricat pe bază de materii prime vegetale conține doar acizi grași nesaturați utili. Oamenii de știință au demonstrat că aceștia au un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge”, spune expertul.