Din cuprinsul articolului
Grăsimea viscerală, localizată în zona abdominală, este extrem de periculoasă pentru că este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2 sau chiar cancer şi tinde să ia amploare din cauza schimbărilor hormonale, în special la menopauză (femei) şi andropauză (bărbaţi).
Aceste depozite de grăsime subcutanată, cunoscute și sub denumirea de grăsime „ascunsă”, este grăsimea depozitată adânc în abdomen.
Principalul pericol în reprezintă toxinele care ajung în sânge şi care pot provoca diferite grade de inflaţie în organism. Vestea bună este că există un fruct-minune care poate reduce grăsimea viscerală.
Un nou studiu a demonstrat că zmeura este mult mai eficientă în reducerea depozitelor din zona abdominală, comparativ cu ardeiul iute.
Nutriţioniştii argumentează prin faptul că efectul antioxidantului din ardei – capsaicina – poate fi înlocuit cu substanţa activă din zmeură, iar uleiul esenţial din acest fruct topeşte grăsimea din jurul taliei de trei ori mai mult decât capsaicina.
În mai multe studii clinice s-a descoperit că aproape 70% dintre participanţi au pierdut, în medie, o jumătate de kilogram din greutatea corporală şi un milimetru de grăsime abdominală după ce au consumat zmeură timp de o săptămână.
TABEL Valori grăsime pentru femei şi bărbaţi
Grăsimea viscerală se referă la grăsimea “ascunsă”, stocată la nivel profund în abdomen, în jurul organelor, inclusiv a ficatului și intestinelor. Reprezintă aproximativ 10% din toată grăsimea depozitată în organism.
Țesuturile adipoase din cavitatea abdominală acoperă o parte din organele vitale – stomacul, ficatul și intestinele, potrivit portalului doc.ro. Întrucât este amplasată atât de aproape de ficat, grăsimea viscerală se poate transforma în colesterol, iar astfel aceasta pătrunde în sânge și crește riscul de a se depune pe artere. Ateroscleroza este adesea asociată cu grăsimea viscerală.
Grăsimea abdominală reprezintă aproximativ o zecime din toată grăsimea stocată în organism și este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Majoritatea grăsimilor sunt stocate sub piele și sunt cunoscute sub denumirea de grăsime subcutanată. Aceasta este grăsimea care este vizibilă și pe care o poți simți. Restul grăsimii din organism este ascunsă. Aceasta este grăsimea viscerală sau grăsimea abdominală.