Din cuprinsul articolului
Acest fruct are un gust extrem de plăcut şi este recomandat de nutriţionişti pentru aria extinsă de beneficii medicale: de la întărirea sistemului imunitar până la tratarea bolilor de ficat sau a tulburărilor digestive.
Fructul se consumă de obicei proaspăt, dar se poate consuma și uscat, deshidratat sau se utilizează la prepararea de gemuri, jeleuri și sucuri.
Este vorba de acerola (Malpighia glabra), cunoscută și sub numele de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană, este o specie subtropicală din familia Malpighiaceae. Fructele sale comestibile au un conținut remarcabil de vitamina C.
Acerola este un arbust sau pom mic fructifer peren, care crește până la înălțimea de 3 m, având o coroană bogată. Frunzele dispuse opus sunt oval-lanceolate, lungi de 5–10 cm, și cu marginea dreaptă, potrivit wikipedia.org. Florile cresc în buchete de câte 2-5. Fiecare floare are un diametru de 1-1,5 cm și prezintă cinci petale roz sau roșii.
Fructul roșu aprins, aproape sferic, neted și nelobat este o drupă și are un diametru de 1-1,5 cm, fiind asemănător unei cireșe. Acesta conține 2-3 semințe ovoide de 7–10 mm. Pulpa este zemoasă, iar gustul este în aceeași măsură dulce și acru.
Specific regiunii Caraibelor, acerola este răspândită spre sud până în Peru și regiunea Bahia în Brazilia, iar spre nord până în Mexic si Texas. Se cultivă și în India.
Conținutul ridicat de vitamina C o plasează în primele cinci fructe care au un conținut important de vitamina C, restul fiind kakadu-ul australian, fructele de goji, camu camu și șoldul de trandafir. De fapt, acerola naturală are între 600 și 4800 mg la 100 g de pulpă, de douăzeci de ori mai mult decât o portocală.
Pe lângă vit. C acerola conține și vitaminele B6, B1, acid pantotenic sau B5 și A, dar și flavonoide. Conține și unele minerale indispensabile pentru a menține organismul sănătos precum calciul, fosforul, fierul, potasiul și magneziul. Putem găsi și carbohidrați simpli, proteine și fibre, chiar dacă în cantități mai mici decât elementele anterioare.
Este bogată în polifenoli, antociani, quercetin, taninuri, acid clorogenic și alte substanțe. De fapt, creează o sinergie extraordinară cu vitaminele C și A cu efectele lor antioxidante.
Medicina traditionala braziliana le recomanda si in anemii, diabet, febra, probleme cardiace, colesterol marit, inflamatii, reumatism, retentie de apa, tuberculoza sau rani, iar in Venezuela sunt indicate traditional si pentru tratarea inflamatiilor intestinale sau a unor afectiuni ale sanilor.
Datorita faptului ca este folosita cu precadere in alimentatie, acerola nu a fost subiectul multor cercetari clinice, dar sunt studii ce sustin utilizarea sa ca antifungic, pentru scaderea nivelului de colesterol in sange, ca antioxidant sau ca remineralizant.
Atunci când este administrat sub formă de suc beneficiază de controlul nivelului de glucoză din fluxul nostru sanguin, reduce astfel riscurile de hiperglicemie, diabet zaharat și diabet de tip 2.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…