Din cuprinsul articolului
Acest fruct are un gust extrem de plăcut şi este recomandat de nutriţionişti pentru aria extinsă de beneficii medicale: de la întărirea sistemului imunitar până la tratarea bolilor de ficat sau a tulburărilor digestive.
Fructul se consumă de obicei proaspăt, dar se poate consuma și uscat, deshidratat sau se utilizează la prepararea de gemuri, jeleuri și sucuri.
Este vorba de acerola (Malpighia glabra), cunoscută și sub numele de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană, este o specie subtropicală din familia Malpighiaceae. Fructele sale comestibile au un conținut remarcabil de vitamina C.
Origine și arie de răspândire
Acerola este un arbust sau pom mic fructifer peren, care crește până la înălțimea de 3 m, având o coroană bogată. Frunzele dispuse opus sunt oval-lanceolate, lungi de 5–10 cm, și cu marginea dreaptă, potrivit wikipedia.org. Florile cresc în buchete de câte 2-5. Fiecare floare are un diametru de 1-1,5 cm și prezintă cinci petale roz sau roșii.
Fructul roșu aprins, aproape sferic, neted și nelobat este o drupă și are un diametru de 1-1,5 cm, fiind asemănător unei cireșe. Acesta conține 2-3 semințe ovoide de 7–10 mm. Pulpa este zemoasă, iar gustul este în aceeași măsură dulce și acru.
Specific regiunii Caraibelor, acerola este răspândită spre sud până în Peru și regiunea Bahia în Brazilia, iar spre nord până în Mexic si Texas. Se cultivă și în India.
Beneficii pentru sănătate
Conținutul ridicat de vitamina C o plasează în primele cinci fructe care au un conținut important de vitamina C, restul fiind kakadu-ul australian, fructele de goji, camu camu și șoldul de trandafir. De fapt, acerola naturală are între 600 și 4800 mg la 100 g de pulpă, de douăzeci de ori mai mult decât o portocală.
Pe lângă vit. C acerola conține și vitaminele B6, B1, acid pantotenic sau B5 și A, dar și flavonoide. Conține și unele minerale indispensabile pentru a menține organismul sănătos precum calciul, fosforul, fierul, potasiul și magneziul. Putem găsi și carbohidrați simpli, proteine și fibre, chiar dacă în cantități mai mici decât elementele anterioare.
Este bogată în polifenoli, antociani, quercetin, taninuri, acid clorogenic și alte substanțe. De fapt, creează o sinergie extraordinară cu vitaminele C și A cu efectele lor antioxidante.
Recomandări în medicina tradiţională braziliană
Medicina traditionala braziliana le recomanda si in anemii, diabet, febra, probleme cardiace, colesterol marit, inflamatii, reumatism, retentie de apa, tuberculoza sau rani, iar in Venezuela sunt indicate traditional si pentru tratarea inflamatiilor intestinale sau a unor afectiuni ale sanilor.
Datorita faptului ca este folosita cu precadere in alimentatie, acerola nu a fost subiectul multor cercetari clinice, dar sunt studii ce sustin utilizarea sa ca antifungic, pentru scaderea nivelului de colesterol in sange, ca antioxidant sau ca remineralizant.
Atunci când este administrat sub formă de suc beneficiază de controlul nivelului de glucoză din fluxul nostru sanguin, reduce astfel riscurile de hiperglicemie, diabet zaharat și diabet de tip 2.
Compoziție la 100 g fruct proaspăt:
- Apa: 91,41 g
- Zinc:0,10 mg
- Energie: 32 kcal
- Acid ascorbic: 1677,6 mg
- Proteine: 0,40 g
- Tiamina: 0,020 mg
- Lipide totale (grăsimi): 0,30 g
- Riboflavină: 0,060 mg
- Carbohidrat: 7,69 g
- Niacină: 0,400 mg
- Fibră: 1,1 g
- Vitamina B-6: 0,009 mg
- Calciu; 12 mg
- Folat: 14 μg
- Fier: 0,20 mg
- Vitamina A: 38 μg
- Magneziu: 18 mg
- Acizii grași, saturați total: 0,068 g
- Fosfor: 11 mg
- Acizi grași, monoinsaturați total: 0,082 g
- Potasiu: 146 mg
- Acizi grași, polinesaturați total : 0,090 g
- Sodiu: 7 mg