Un fitoterapeut a dezvăluit ce plante topesc grăsimea și accelerează metabolismul

Ceaiurile diuretice, tărâțele și condimentele accelerează metabolismul și vă ajută să slăbiți rapid. Aveți grijă, însă ce plante folosiți dacă luați pastile sau aveți hipertensiune, pentru că pot avea efecte secundare

Nu există o plantă sau pastilă minune care să topească grăsimea, în afara unui stil de viață sănătos, însă anumite remedii naturiste pot grăbi procesul de pierdere în greutate.
Important de știut este însă că, dincolo de orice, când ne propunem să slăbim, trebuie să avem un vedere un regim moderat, nu foarte restrictiv. În niciun caz nu se va coborî sub 1.000 de kilocalorii pe zi și ar fi bine ca alimentele să fie distribuite de-a lungul a 4-6 mese, pentru a menține metabolismul activ.
Trei categorii de plante care topesc kilogramele
Potrivit medicului primar Alice Popescu, specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din București, există trei categorii de plante care vă ajută să obțineți silueta dorită.
Mecanismul lor de acțiune este diferit: fie taie pofta de mâncare și stimulează metabolismul, fie elimină mai repede apa din țesuturi și intensifică tranzitul intestinal.
1. Plantele cu rol de purificare folosite în eliberarea lichidelor reținute în organism precum păpădia, socul sau coada calului. Acestea au avantajul că nu dau efecte secundare, doar purifică organismul
2. Orice fel de tărâțe: acestea scad pofta de mâncare, umplu stomacul și conferă aceeași sațietate ca și o masă, datorită conținutului ridicat de fibre. Se găsesc și în produsele de detoxifiere, create pentru a stimula tranzitul intestinal. Extrem de eficientă este inulina, o fibră solubilă alimentară indicată în curele de slăbire, fiindcă încetinește absorbția de zahar din alimente.
3. Plante care stimulează metabolismul. Dezavantajul acestora este că pot da efecte secundare. Guarana spre exemplu, considerată cofeină naturală, are efecte adverse: creșterea tensiunii și a pulsului inimii, insomnie, agitație etc. De aceea o regăsim în multe dintre produsele care promit o slăbire rapidă.
„Orice plantă sau aliment poate avea și efecte adverse. Atenție și dacă luați medicamente cu care acestea pot interacționa”, subliniază Alice Popescu. De exemplu, ceaiurile diuretice (mătase de porumb, păpădie, coada-calului) trebuie asociate întotdeauna cu un consum crescut de lichide bogate în săruri, pentru a nu produce dezechilibre majore în organism. Și ceaiurile laxative, precum cel de crușin, consumate în exces, pot provoca hemoragii digestive și pot agrava hemoroizii. „Pentru menținerea unui tranzit intestinal bun recomand un consum regulat de fibre – glucomanan, tărâțe de psyllium, semințe de chia etc.”, adaugă specialistul în fitoterapie.

Cicoare


Nu trebuie trecute cu vederea ceaiurile din rădăcină de cicoare sau frunze de mesteacăn. ”Prima contribuie la îmbunătățirea digestiei și diminuează apetitul, în timp ce mesteacănul este diuetic, depurativ și elimină excesul de apă din țesuturi”, detaliază fitoterapeutul.
Ceaiul de ghimbir


„Este foarte bun stimulent digestiv, amplifică arderile de grăsimi și ajută la digestia optimă a alimentelor grele. În plus, elimină toxinele din corp”, explică fitoterapeutul Alice Popescu.

Socul


Florile de soc au o acțiune ușor laxativă, stimulează transpirația și eliminarea substanțelor reziduale din organism. De altfel, florile de soc sunt folosite ca remediu împotriva constipației și a bolilor de rinichi.

Frunzele de aloe


Se află în topul plantelor de slăbit. Ajută la detoxifiere, accelerează arderea grăsimilor și reglează tranzitul intestinal. Au diferite efecte care te ajută la pierderea kilogramelor în plus, cum ar fi efectele laxative și diuretice puternice. În plus, inhibă apetitul alimentar, mai ales la administrarea sistematică pe perioade mai lungi de timp.

Urzica


Este o sursă importantă de vitamine (A, B, C, E, K) și minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu) benefice pentru organism, iar în același timp conține substanțe care suprimă pofta de mancare, ceea ce o face să fie ideală într-o dietă. De asemenea, are un indice glicemic scăzut și oferă energie pe o perioadă lungă de timp

Semințele de chimen


Semințele de chimen, la fel ca cele de muștar sunt puternic digestive, ameliorează balonările, sunt slab laxative și ajută la metabolizarea mai rapidă a alimentelor. Pentru a beneficia de aceste efecte, este suficient să adăugați câteva semințe în mâncare sau chiar să le consumați ca atare.

Spirulina


Ajută la regenerarea celulelor și îmbunătățește metabolismul. „Spirulina e o algă minunată, deoarece reprezintă o sursă de aminoacizi de calitate, enzime și oligominerale importante în procesele metabolice”, adaugă specialistul în plante. Un supliment cu efect similar este L-Carnitina.

Ardeiul iute


Intensifică arderea caloriilor, însă nu toate persoanele îl pot consuma în perioada caldă. Atenție și la cantitate, întrucât un consum excesiv poate favoriza gastrita. Se poate asocia cu ghimbir, garcinia, semințe de chia pentru intensificarea arderilor.

Ceaiul verde


Este cunoscut pentru efectul puternic antioxidant, dar consumat haotic își pierde beneficiile. „Nu fierbeți frunzele, ci infuzați-le, dar nu mai mult de 3 minute. Consumul prelungit poate duce însă la apariția rezistenței la insulină și la blocarea arderii grăsimilor”, spune medicul.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

14 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: