Sari la conținut

Un fenomen METEO periculos ajunge şi în România. Alertă de la ANM! PROGNOZA detaliată

ANM, alertă meteo
sursa foto: a1.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare radicală a vremii în România, iar fenomenul meteo periculos din Europa ajunge şi în ţara noastră.

Astfel, furtunile care au măturat mai multe ţări de pe continente ajung și în România, iar până spre finalul acestei săptămâni vom avea parte de vijelii, descărcări electrice și grindină. Furtunile se anunță deosebit de puternice, mai ales că în ultima perioadă a fost extrem de cald.

Potrivit alertei transmise de ANM, în Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin înnorări accentuate, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar pe arii restrânse și la intensitate mai mică. Temperaturile minime vor caracteriza o noapte local tropicală și se vor situa între 15 și 23 de grade, mai scăzute în depresiuni. Pe areale mici vor fi condiții de ceață.

Furtunile lovesc aproape toată țara

Gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat, cu precădere din orele amiezii, în cea mai mare parte a țării. În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse, ziua în nord-vest, unde și nebulozitatea va persista, iar seara și noaptea, temporar, în sud-est.
Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală și sudul Moldovei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, dar în celelalte regiuni valorile termice vor marca o scădere semnificativă față de intervalul anterior.

Apartamente exclusiviste pentru vârstnici în Bucharest la prețuri incredibile!Viață în vârstă | Anunț sponsorizat

Temperaturile maxime se vor situa între 21…22 de grade în Dealurile de Vest și în jurul a 37 de grade în Câmpia Română, iar minimele termice vor fi cuprinse între 13 și 23 de grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral.

Temperaturile vor fi în scădere

Canicula și disconfortul termic ridicat vor persista, iar din orele serii gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va fi variabil până spre seară, apoi înnorările se vor accentua, vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.

Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; minima termică va fi de 18…20 de grade.

Prognoza meteo 3 iulie – 4 iulie

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

 

Temporar vor fi înnorări accentuate, iar în majoritatea regiunilor vor fi averse, local însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului; izolat vor fi căderi de grindină, iar în est-sud-est vor fi posibile vijelii.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra pe arii restrânse cantități însemnate de apă.

Probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi mai mică în zonele de câmpie din Banat și Oltenia. Temperaturile maxime se vor încadra între 17…19 grade în nord-vest și centru și 31…33 de grade în sud-est; minimele termice vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade, mai scăzute în depresiuni. Pe areale mici vor fi condiții de ceață.

Prognoză specială pentru București

Vremea se va răcori simțitor comparativ cu zilele anterioare, astfel că temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și posibil intensificări de scurtă durată ale vântului.

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prognoza meteo 4 iulie – 5 iulie

Gradul de instabilitate atmosferică va diminua în mare parte din țară, iar valorile termice vor fi comparabile cu normele perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse și descărcări electrice în cursul zilei, local în zona montană și pe spații restrânse în rest, cu o probabilitate mai mare în regiunile sud-estice. Vântul va sufla slab și moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 și 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 și 19 grade, mai mici în depresiunile intramontane, dar și ușor mai ridicate pe litoral. Pe areale mici vor fi condiții de ceață.

În Capitală, aerul va mai avea înnorări temporare în cursul zilei când probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Noaptea, cerul va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel