Din cuprinsul articolului
Deși pare o activitate inutilă, somnul nu numai că odihnește creierul, dar ajută și la prevenirea unor bolil periculoase precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.
Somnul este funcția biologică de repaus, de care corpul și creierul nostru nu se pot lipsi. Este posibil să fiți afectați de calitatea somnului dacă aveți nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi, atrag atenţia specialiştii.
George Gaitanos, expert la compania elvețiană Chenot, a explicat pentru Forbes care sunt ciclurile de somn și cum să aveți un somn de bună calitate.
Cum funcţionează ritmul circadian
„Somnul este o călătorie a creierului în timpul căreia trecem prin mai multe ”cicluri”, fiecare durând aproximativ 90 de minute. În timpul fiecărui ciclu, corpul și sistemul nervos experimentează diferite etape de somn, caracterizate de diferite activități neuronale, care pot fi clasificate în general în Non-REM (mișcarea rapidă a ochilor cunoscută și sub numele de somn profund) și somn REM”, explică Gaitanos.
Pe scurt, spune el, ciclurile de somn sunt episoadele sau fluctuațiile activității creierului. În fiecare noapte, trecem de obicei prin patru până la șase cicluri de somn. Distribuția timpului petrecut în fiecare etapă se schimbă de-a lungul nopții, cu un somn mai profund care are loc în ciclurile anterioare și perioade mai lungi REM în cele ulterioare.
Potrivit lui Gaitanos, modelul acestor cicluri este cunoscut sub numele de „arhitectură a somnului”, iar construirea acesteia este esențială pentru sănătatea generală, deoarece asigură că organismul are suficient timp în fiecare etapă pentru a efectua procesele necesare de refacere
Pilonii unui somn de calitate
„Respectați-vă ritmul circadian! Ritmul circadian, denumit adesea ceasul intern al corpului, joacă un rol crucial în menținerea sănătății și a bunăstării generale. Reglează ciclul somn-veghe, influențând diferite procese fiziologice, cum ar fi eliberarea hormonilor, digestia și temperatura corpului”, subliniază el.
La fel ca multe procese biologice, ritmul circadian este un comportament obișnuit. Aderarea la ciclul natural somn-veghe ajută la asigurarea unui somn adecvat și odihnitor. Astfel, se promovează o funcție cognitivă mai bună, stabilitatea dispoziției și vigilența generală în timpul zilei.
Citeşte continuarea AICI.