Din cuprinsul articolului
Un expert avertizează: Oamenilor le lipsește o vitamină vitală pentru a menține ochii sănătoși
La fel ca și alte organe din corpul nostru, ochii pot fi afectați de alimentația nesănătoasă Prin urmare, anumite alimente, vitamine și minerale sunt recomandate de organismele de sănătate pentru a le menține în stare de funcționare optimă.
De exemplu, beta-carotenul, care se găsește în legume precum morcovii, este bine cunoscut pentru că ajută la protejarea ochilor.
În acest context, Emma Derbyshire, nutriționist, a vorbit, în exclusivitate pentru Express.co.uk, despre un nutrient pe care mulți dintre noi s-ar putea să nu-l consumăm suficient.
„Riboflavina, vitamina B2, este cunoscută pentru că ajută la menținerea sănătății ochilor și a sistemului nervos. Registrul de mențiuni nutriționale și de sănătate (NHC) din Marea Britanie recunoaște oficial că riboflavina (vitamina B2) contribuie la menținerea unei viziuni normale”, spune nutriționistul.
Această afirmație este susținută de un studiu, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, care a constatat că lipsa riboflavinei ar putea cauza orbirea nocturnă.
„De asemenea, aceasta poate fi asociată cu o manipulare deficitară a fierului și cu orbirea nocturnă”, se arată în raport. Cercetările actuale de relevanță pentru sănătatea publică se referă la importanța riboflavinei ca factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerelor și în ceea ce privește vederea”, mai spune aceasta.
Unde găsiți vitamina B2?
Vitamina B2 este unul dintre cele opt tipuri de vitamina B.
Aceasta poate fi găsită în diverse alimente, inclusiv în lapte, ouă și brânză. Cu toate acestea, dacă nu reușiți să obțineți suficient prin alimentație, sunt disponibile suplimente.
„Riboflavina se găsește de obicei în alimente precum ouăle, iaurtul natural, laptele și cerealele fortificate pentru micul dejun. Cu toate acestea, conform celei mai recente iterații a sondajului național privind dieta și nutriția, aportul de vitamina B2 în dieta adulților din Marea Britanie nu este întotdeauna suficient de ridicat pentru a ne satisface nevoile nutriționale.
De exemplu, una din opt (13 %) femei cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani nu au în alimentația lor un aport suficient pentru a satisface aportul nutritiv de referință inferior (LRNI) pentru vitamina B2, comparativ cu unul din 25 (patru la sută) de bărbați din aceeași grupă de vârstă.
LRNI-urile pentru vitamina B2 sunt de 0,8 mcg/d atât pentru bărbații, cât și pentru femeile din această grupă de vârstă.
LRNI este cantitatea unui nutrient pe care doar cei 2,5 la sută din populație cu cele mai mici cerințe trebuie să o consume pentru a-și menține sănătatea și este mult prea mică pentru a satisface nevoile majorității oamenilor.
Ar trebui să încercăm să obținem suficientă vitamina B2 din surse alimentare, dar acest lucru nu poate fi întotdeauna simplu și, prin urmare, pentru a contribui la asigurarea unei bune nutriții pentru sănătatea ochilor, acoperiți lacunele alimentare de vitamina B2 cu suplimente pentru sănătatea ochilor”, a conchis Dna Derbyshire.
Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard, B2 poate fi găsită în:
- Laptele de lapte
- Iaurt
- Brânză
- Ouă
- Carne slabă de vită și de porc
- Organe de carne (ficat de vită)
- Piept de pui
- Somon
- Cereale și pâine îmbogățită
- Migdale
- Spanac.
Cum vă dați seama dacă aveți carențe
Semnele unei deficiențe de B2 includ:
- Buze crăpate
- Dureri în gât
- Umflarea gurii și a gâtului
- Limba umflată (glosită)
- Pierderea părului
- Erupții cutanate
- Anemie
- Mâncărimi la nivelul ochilor roșii
- Cataractă în cazurile severe, potrivit Express.