Sari la conținut

Un drog popular printre tineri afectează creierul iremediabil, chiar dacă e consumat ocazional

Consumul ocazional de canabis poate afecta în mod iremediabil creierul, acest drog nefiind deloc unul „sigur” iar tinerii sub 30 de ani nu ar trebui să-l consume niciodată, conform unui nou studiu.

Astfel, conform acestui studiu, chiar și persoanele care au consumat canabis ocazional, o dată sau de două ori pe săptămână, timp de câteva luni, au înregistrat modificări importante în centrii cerebrali care guvernează emoția, motivația și dependența.

Cercetători de la Harvard Medical School din SUA au realizat scanări 3D ale creierului studenților care au consumat ocazional canabis și nu erau dependenți de acest drog și au comparat rezultatele cu imagini ale creierului studenților care nu au luat niciodată acest drog. Ei au identificat două regiuni importante ale creierului care sunt afectate de consumul de canabis, iar nivelul de afectare crește proporțional cu nivelul de consum al acestui drog.

Echipa a examinat părți ale creierului asociate emoțiilor, motivației și dependenței în cazul a 20 de studenți care au consumat canabis și au comparat rezultatele obținute cu cele provenite de la un grup martor, format din 20 de studenți care nu au consumat niciodată marijuana. Modificările observate ar putea reprezenta, susțin oamenii de știință, primele semne ale formării adicției, pentru că creierul își modifică modul în care percepe recompensa și plăcerea, ceea ce face ca experiențele obișnuite să fie considerate din ce în ce mai puțin satisfăcătoare prin comparație cu consumul drogurilor.

De cealaltă parte, Prof. David Nutt, de la Imperial College din Londra, atrage atenția că un eșantion de 40 de subiecți nu este suficient de mare pentru a trage o concluzie. Prof Nutt, care a fost dat afară din funcția de consilier guvernamental în privința drogurilor din caza părerilor sale „neortodoxe”, a adus în discuție comparația cu alcoolul care este un drog legal. ‘Orice efecte ar avea canabisul asupra creierului, acestea sunt incomparabil mai reduse decât efectele pe care le are alcoolul asupra creierului, fiind demonstrate proprietățile neurotoxice ale alcoolului”, a susținut el.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel