Sari la conținut

Un cuplu de psihologi dezvăluie cea mai mare diferență între femei și bărbați! Aceasta e cheia unei relații reușite

În relațiile de cuplu (și nu numai), comunicarea este foarte importantă – cunoaștem cu toții acest lucru. Dar știați că bărbații și femeile o abordează diferit? Oamenii sunt ființe emoționale și fiecare are particularități proprii, iar cele dintre femei și bărbați pot fi încadrate cu ușurință în anumite tipare generale. Dacă nu cunoaștem și acceptăm aceste diferențe, se poate ajunge foarte repede la neînțelegeri și conflicte.

Oana și Ion Andrei Puican, singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc public și deschis despre relații, susțin că una dintre cele mai mari diferențe dintre sexe este legată de comunicarea emoțională, lucru constatat atât din practica lor profesională, cât și din cea personală. Înțelegerea modului de comunicare a partenerului este cheia unei relații armonioase, spun cei doi psihoterapeuți în cel mai nou episod al podcastului lor „Să vorbim de vorbă”.

Primul pas: conștientizarea și recunoașterea diferențelor

„Până acum ceva timp, în lipsa educației de cuplu, oamenii nu au știut că există atât de multe diferențe între femei și bărbați, care au un impact atât de mare în dinamica relației, și nu au ținut cont de ele. Diferențele acestea sunt atât de importante, încât pot face diferența între un cuplu armonios și unul în conflict. Le-am observat și le observăm și noi zi de zi în cuplul nostru de soț și soție.

În terapie, am observat că multora dintre cupluri le este dificil să accepte aceste diferențe sau să facă demersurile necesare pentru a accepta faptul că vrem, nu vrem, ele există. Nu este un lucru plăcut și nici ușor, mai ales la începutul relației, să le vezi și să le iei ca pe un dat. În momentul în care acceptăm că avem niște reguli, direcții de urmat, ca în viață, viața în cuplu devine mult mai bună, mai ușoară și mai fericită”, spune psihoterapeuta Oana Puican.

 Femeile vorbesc pentru a se descărca, bărbații sunt lupi singuratici în căutarea soluțiilor

Femeile și bărbații au metode de comunicare diferite: în timp ce femeile tind să își exprime emoțiile mult mai des și în detaliu, bărbații sunt mai interiorizați, mai pragmatici și logici, mai focusați și mai orientatați spre rezolvarea problemelor. De-a lungul timpului, s-a observat că bărbații se retrag în interior pentru a procesa problemele și pentru a găsi soluții, în timp ce femeile caută mai degrabă sprijin emoțional prin comunicare constantă, decât soluții concrete la problemele expuse.

„În ceea ce privește exprimarea emoțiilor, femeile sunt mai exteriorizate, bărbații sunt mai interiorizați – precum melcul care se retrage în cochilie, acolo bărbații caută soluțiile, procesează și vin direct cu soluționarea la problemă, nu trec prin procesul acesta de căutare activ în comunicare. Bărbatul vine direct cu soluția. Și fix atunci când bărbații se retrag în interior să caute soluția, vine femeia cu prezența constanta, crezând că ajută – Hai, dacă vrei, poți să-mi spui, ce simți? Intenția este pozitivă, din iubire, desigur, dar contextul, momentul ales, poate nu tocmai potrivit. Vestea bună e că dacă îl lași pe bărbat în interior, nu petrece prea mult timp”, adaugă Oana Puican.

Acest lucru nu înseamnă că femeile vorbesc prea mult sau că bărbații nu vor să comunice, ci că abordările lor sunt diferite. Femeile își exprimă emoțiile pentru a se elibera de stres și pentru a se simți auzite și înțelese, în timp ce bărbații caută să rezolve problemele rapid și eficient, ceea ce poate părea că evită discuțiile detaliate despre lucrurile importante pentru partenere.

Cum să învățăm comunicarea emoțională eficientă în cuplu

  1. Bărbați: ascultarea activă

Bărbații trebuie să învețe să asculte fără a oferi imediat soluții, după cum le este obiceiul natural. Ascultarea activă înseamnă să fii prezent în moment și să înțelegi emoțiile celuilalt fără a interveni sau a oferi soluții nesolicitate.

„Bărbații sunt practici, orientați spre a găsi soluții, raționali, logici, tiparul de gândire este unul foarte direct, de găsire a soluției. În momentul în care partenera vine și expune probleme, ce face mintea bărbatului – oferă soluții, nedorite, nechemate. Ea când povestește nu îți cere o soluție magică la problemele ei, pentru că uneori nici nu e vorba de o soluție, o are deja sau nu e o prioritate, este vorba doar de exprimare, nevoia de exteriorizare a procesului în sine de a trece printr-o experiență”, explică și psihoterapeutul Ion Andrei Puican, care mai spune că atunci când au nevoie de ajutor, soluție, femeile solicită direct.

  1. Femei: limitarea timpului de discuție, pauza sau întrebările directe

Femeile ar trebui să își exprime gândurile și emoțiile „într-un timp limitat” – având un discurs extins (prin care încearcă să proceseze, să facă ordine în gânduri și să internalizeze gândurile). Din acest motiv, bărbații își pot pierde răbdare și capacitatea de concentrare. „Dacă în acel moment, bărbatul are probleme pe care dorește să le rezolve în adâncul minții sale, el devine indisponibil și se poate ajunge la frustrare, furie sau chiar conflict”, mai spune Ion Andrei Puican.

„De asemenea, este bine ca atunci când vă povestim lucruri și ne descărcăm, să o facem pentru o perioadă limitată de timp. Undeva acolo în jurul unei jumătăți de oră. Acest lucru demonstrează respect față de timpul și dispoziția partenerului, astfel evităm conflictele.”, recomandă Oana Puican.

Femeile ar trebui să îl întrebe pe partener dacă este disponibil emoțional înainte de a începe o discuție profundă. Este posibil ca bărbatul să aibă o reflecție interioară în acel moment și astfel, pot apărea conflicte.

Sfatul celor doi psihoterapeuți este să vorbim deschis cu partenerul nostru și să menționăm clar propriile nevoile: „La început, până învață el și ea diferențele de comunicare, ea să îi spună lui ce vrea de la el, să-l roage frumos să o asculte, să îi comunice nevoia de a vorbi, de a se descărca”.

De asemenea, furia celuilalt atunci când povește o întâmplare nefericită nu trebuie luată personal – este doar o descărcare emoțională.

Pauza de discuție poate fi și ea o soluție. „Hai sa luăm o pauză acum de 15, 30 de minute, o oră, până în weekend; nu dăm apa în clocot, mai bine luăm o pauză care sa decongestioneze nervii. În acea pauză, ne vom gândi și la propriile nevoi, dar și la poziția celuilalt. După această pauză, partenerii au alta claritate”.

  1. Exerciții practice pentru îmbunătățirea comunicării de cuplu

Există o serie de exerciții pe care cuplurile le pot practica pentru a deprinde exprimarea liberă a emoțiilor și pentru a construi o conexiune mai profundă.

Unul dintre acestea este exercițiul scaunului gol, ce implică adresarea lucrurilor greu de comunicat direct unui scaun gol în loc să i le adresăm direct celuilalt. Partenerul este prezent și ascultă, dar nu se află în raza vizuală a celui care comunică. Astfel, acesta își poate exprimă emoțiile și gândurile fluent, sincer,  fără a fi întrerupt sau judecat. Regula este ca cel care ascultă să nu intervină, să nu reacționeze. Partenerul îi vorbește scaunului gol despre motivații, regrete – accentul este pus pe emoții.

„Care este scopul acestui exercițiu – să obținem o fluență a exprimării emoțiilor; în fața scaunului gol, eu am libertatea mai mare să îmi exprim emoțiile, pentru că nu mă voi simți judecat și nici nu văd acele gesturi din comunicarea non-verbală (ochi dați peste cap și alte reacții), care mă anulează, mă blochează, mă înfurie. Am libertatea să mă exprim mai coerent, autentic; partenerul aude discuția cu toată fluența ei, poate aude ce nu ar fi avut ocazia să audă. Martorul poate da feedback la final sau, ca să fac feedback-ul și mai interesant, poate fi exprimat tot printr-un exercițiu al scaunului gol”, adaugă psihoterapeutul Ion Andrei Puican.

Oglindirea emoțiilor este un alt instrument al psihoterapiei IMAGO, este „acel exercițiu în care eu îți spun ce simți și tu repeți ca o oglindă, fără să adaugi nimic în plus, fără o interpretare a ceea ce am spus. Mă simt nevăzută, neapreciată, luată de bună – înțeleg că te simți nevazută, neapreciată etc.”, mai spune Ion Andrei Puican. Acest exercițiu este menit să ne scoată din modul de pilot automat în care funcționăm și să ne determine să ne gândim și la nevoile celuilalt.

Poți învăța să fii fericit în cuplu

Există modalități simple de a vă îmbunătăți viața în doi, dincolo de terapia de cuplu. Vestea bună e că putem fi bine în relație, ne asigură Oana și Ion Andrei Puican, care organizează atelierul „Putem fi fericiți în cuplu”, pe 20 iulie, între orele 10:00 și 19:00. În cadrul acestuia, cei doi psihoterapeuți vor oferi sfaturi practice și strategii eficiente pentru o relație armonioasă ușor de aplicat în viața de zi cu zi.

Ion Andrei Puican este psihoterapeut și psiholog clinician, formator OH Cards și Panorama Socială, coach, consilier dezvoltare personală și Art Terapeut. Oana Puican este psihoterapeut și psiholog, cu specializare în psiho-nutriție.

Oana și Ion Andrei Puican formează un cuplu în viață, dar și în viața profesională: sunt singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis, public, despre cupluri, despre ce înseamnă un cuplu fericit și cum să ajungem să trăim astfel de relații. Împreună realizează podcastul „Să vorbim de vorbă”, un demers care susține firescul mersului la psiholog, prin povești, prin experiențe personale, într-un limbaj obișnuit, plin de empatie și chiar umor. Tot împreună realizează ateliere și cursuri pentru cupluri, parenting sau de dezvoltare personală și scriu articole menite să popularizeze procesul psihoterapeutic.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel