Un cunoscut neurochirurg atenționează: ”Sfârșitul iernii aduce din ce în ce ai mulți pacienți în cabinetele de neurochirugie”. Cum ne adaptăm primăverii?
Ne-am obișnuit că primăvara vine cu martișoare, vreme bună și flori, dar tot în această perioadă își fac cunoscută prezența și efectele iernii care tocmai se încheie. Un număr foarte mare de pacienți se resimt serios prin dureri acute de spate și cap.
Doctorul neurochirurg Dan Benția ne-a explicat motivul pentru care aceștia iau cu asalt saloanele de neurochirurgie.
”Sfârșitul iernii a adus în cabinetul meu foarte multe persoane cu traumatisme la nivelul capului și coloanei vertebrale după ce au căzut pe gheață. Frigul a exacerbat foarte mult durerile de spate preexistente unor persoane cu discopatii, sporturile de iarnă, de exemplu schiul, datorită mișcărilor specifice de flexie – extensie au agravat durerile de spate la persoanele cu predispoziție. Nu în ultimul rând, mâncatul copios din perioada sărbătorilor de iarnă a avut drept consecință creșterea necontrolată a tensiunii arteriale, creșteri ale glicemie la persoane cu diabet netratat corespunzător. Creșterile în greutate au un impact grav asupra coloanei vertebrale, ceea ce duce la exacerbări ale simptomelor lombare preexistente.”
Concluzia este aceeași după fiecare iarnă, toate lucrurile trebuie făcute cu moderație. Dacă vrem să facem sport, să îl facem adaptați condiției noastre fizice, fără să supralicitam. Dacă suntem începători într-ale schiului, să mergem pe pârtii de începători. Este important de știut că numărul de ore de activitate fizică trebuie intercalat cu alte ore de repaus, trebuie să ne menținem o greutate optimă pentru a preveni obezitatea.
”Am observat că în luna martie a crescut numărul persoanelor care au ajuns la spital cu complicații în urma practicării sporturilor de iarnă pe un fond de nepregătire fizică.
Odată cu venirea primăverii, trebuie să ne asigurăm că scăpăm cât mai repede de excesul ponderal, întrucât ne pune o presiune nedorită pe coloana vertebrală. De asemenea, recomand o dietă cât mai lejeră, în care să abunde fructele și legumele. Rezultatul va fi scăderea colesterolului, un alt factor agravant al bolilor cardiovasculare. Și să nu uităm de regula celor trei de 8: 8 ore de activitate, 8 ore de relaxare, 8 ore de somn”, ne-a mai spus medicul neurochirurg.