Din cuprinsul articolului
Un copil de 10 ani s-a sinucis după ce mama i-a luat telefonul mobil. Într-un incident șocant, un băiat de 10 ani s-ar fi sinucis în Lucknow, o localitate din India, după ce mama lui i-a luat telefonul și nu l-a lăsat să joace jocuri online, a spus poliția.
Potrivit familiei, băiatul nici măcar nu a mers la școală în ultimele zile și stătea tot timpul acasă, jucând jocuri la telefon. Familia a încercat să-l oprească de mai multe ori. Și în ziua incidentului, polițiștii au spus că mama băiatului l-a certat și i-a luat telefonul.
După aceea, băiatul și-a trimis sora afară din cameră și a închis ușa. După ceva timp, când familia i-a cerut să deschidă ușa și el nu a răspuns, au spart ușa și l-au găsit spânzurat.
Potrivit experților, dependența de telefonul mobil este reală și mai gravă și se spune că este în creștere, provocând probleme grave de sănătate mintală. Adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili de a deveni dependenți de telefoane mobile decât orice altă grupă de vârstă.
Potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Psychiatry, tinerii sub 20 de ani sunt cei mai expuși riscului de dependență de telefonul mobil, care le poate provoca probleme de comportament. Studiile au descoperit că aproximativ 27% dintre posesorii de smartphone-uri între 11 și 14 ani nu își închid niciodată telefoanele mobile, nici măcar pentru a dormi.
Factorii de risc pentru dependența de telefonul mobil includ utilizatorii de smartphone-uri care:
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, utilizarea cronică a telefonului este o formă de dependență dezvoltată recent și, deși nu este recunoscută oficial ca o afecțiune de sănătate mintală, este recunoscută ca o dependență comportamentală, care poate avea repercusiuni periculoase.
Potrivit mai multor studii, de-a lungul timpului, utilizarea devotată a smartphone-urilor poate modifica și poate avea un impact negativ asupra unui individ, la fel ca jocurile de noroc.
Medicii spun, de asemenea, că a existat o creștere extraordinară a cazurilor de depresie și sinucidere în rândul adolescenților în ultimii ani corelate cu dependența de telefon. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, între 2015-2021, rata sinuciderilor a crescut cu 65%, iar rata depresiei severe în rândul fetelor a crescut cu 58%.
Experții spun că utilizarea cronică a telefonului, în afară de tulburările de sănătate mintală, poate provoca disfuncții fizice – cum ar fi disfuncția GABA, un neurotransmițător din creier și o pierdere a materiei cenușii din creier-, care sunt strâns corelate cu tulburările legate de consumul de substanțe.
Câteva semne și simptome ale dependenței includ:
Experții în sănătate cred că există multe modalități de a combate și trata tulburarea, iar câteva dintre ele includ:
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…