Deşi este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii precum stimularea memoriei, prevenirea diabetului, a obezităţii şi a gripei, experţii avertizează că trebuie să avem grijă cum consumăm condimentul deoarece poate duce la vătămarea permanentă a plămânilor.
Atunci când o persoană încearcă să înghită o lingură de scorţişoară fără apă, aproape întotdeauna asta va duce la înecare, potrivit doctorului Steven Lipshultz. Apoi, atunci când respectiva persoană va încerca să respire, pudra de scorţişoară poate intra în căile aeriene şi va rămâne blocată în plămânii persoanei.
Pudra de scorţişoară este în mare parte compusă din celuloză, substanţă care nu se descompune în plămâni şi despre care se ştie că poate provoca schimbări permanente ale ţesutului ce reduc capacitatea de funcţionare a plămânilor.
De asemenea, cercetătorii avertizează că pudra este caustică, astfel că „provoacă un spasm laringeal sever” ca reacţie la senzaţia de arsură ce apare în gură şi în gât..
În SUA, serviciile de urgenţă au recepţionat 222 de apeluri referitoare la abuzul de scorţişoară în 2012. De asemenea, cercetătorii subliniază în studiul publicat în jurnalul Pediatrics că 30 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza inhalării scorţişoarei. Printre simptome se numărau tusea, sângerările nazale, senzaţia de arsură în gât şi vomitatul. Lipshultz afirmă că aceste statistici sunt doar „vârful aisbergului”, pentru că secţiile de urgenţă ale spitalelor nu transmit întodeauna statisticile către specialişti.