Sari la conținut

Un cercetător a transformat celulele cancerigene în celule normale

Un cercetător a reuşit să transforme celulele pancreatice cancerigene în celule normale.

Prognozele pe care le primesc pacienţii care suferă de adenocarcinoamele pancreatice, cea mai obişnuită formă de cancer care afectează acest organ, nu sunt tocmai optimiste. În general, medicii îi informează că mai de trăit în jur de şase luni.

Cercetătorii susţin, însă, într-un nou studiu, că celulele pancreatice adenocarcinom pot fi ”convinse” să se transforme înapoi în celule sănătoase, o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea unui nou tratament.

”Pentru prima dată am arătat că expresia în exces a unei gene poate reduce potenţialul de promovare a tumorii a celulelor pancreatice adenocarcinom, dar şi să le programeze către starea iniţială a celulei”, a explicat autoarea studiului Pamela Itkin-Ansari.

”Celulele cancerigene ale pancreasului au o <<memorie genetică>> pe care sperăm să o exploatăm”, a adăugat ea.

Echipa formată din oamenii de ştiinţă de la Sanford-Burnham, UC San Diego şi Universitatea Purdue a început prin a creşte celule cancerigene pancreatice în laborator, celule pe care le-au determinat să producă în cantităţi mai mari proteina E47. Aceasta este legată de o anumită secvenţă din ADN care controlează genele implicate în creştere şi diferenţiere. Rezultatul acestui experiment a fost că celulele s-au oprit din creştere şi au început să se transforme înapoi în celule normale.

Principalul motiv pentru care cancerul pancreatic este letal pentru majoritatea pacienţilor ţine de stadiul în care este descoperită boala. Simptomele, scăderea în greutate, durerile abdominale şi icterul, se manifestă când tumoarea ajunge să aibă o dimensiune considerabilă, iar boala să se fi răspândit deja în organism.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel