Din cuprinsul articolului
În antichitate, romanii considerau varza un adevărat panaceu, calităţile sale terapeutice fiind recunoscute încă din Antichitate de către Hipocrat.
Populară în Europa Centrală de secole, varza murată este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ.
Alți nutrienți sănătoși din varza murată includ vitamina K, cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui, precum și calciul, potasiul și fosforul. În plus, fermentația face ca acești nutrienți să fie mai ușor de absorbit de organism.
De ce este bună pentru inimă varza murată?
Cercetătorii au descoperit că varza murată poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor, în timp ce crește semnificativ nivelurile unor antioxidanți ce ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi care pot deteriora inima și vasele de sânge.
În plus, fibrele din varza murată ajută la eliminarea colesterolului de pe pereții arterelor și vaselor de sânge prin legarea de grăsimi și colesterol și eliminarea lor din organism.
Întărește sistemul digestiv
Varza murată conţine probiotice – bacterii benefice – care elimină toxinele. Pe scurt, probioticele hrănesc de fapt bacteriile bune din intestin, ceea ce duce la o sănătate digestivă mai bună. De asemenea, s-a demonstrat că probioticele combat balonarea, diareea, constipația și simptomele asociate cu boala Crohn și colita ulceroasă.
Ajută la pierderea în greutate
La fel ca majoritatea legumelor cruficere, varza murată este un aliment cu conținut scăzut de calorii și bogat în fibre. Ca atare, asigură senzaţia de saţietate, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. De aceea, varza murată poate fi gustarea perfectă atunci când ți se face foame între mese.