Un cardiolog a dezvăluit care este doza maximă de cafea care poate fi băută

Un cardiolog a dezvăluit cum să dozezi cantitatea maximă de cafea care poate fi băută

O persoană care nu are probleme de sănătate poate bea până la patru, cinci căni de cafea espresso pe zi fără a-și face rău organismului. Acest lucru este împărtășit de cardiologul Asiyat Khachirova. Medicul a mai dezvăluit cum este determinată pentru toată lumea doza sigură de cofeină.

Ce înseamnă o doză sigură de cafea?

Specialistul clarifică faptul că persoanele cu boli cardiovasculare nu ar trebui să excludă complet băutura din dieta lor, ci trebuie doar să calculeze „doza” sigură.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Dacă după ce ai consumat o ceașcă în plus de cafea simți anxietate, tremur, palpitații, ți se face rău, adică te simți în mod obiectiv rău, atunci acest pahar nu a fost necesar”, explică medicul cardiolog.

Dr. Hachirova subliniază și necesitatea monitorizării tensiunii arteriale în timpul consumului băuturii. Dacă tensiunea crește, atunci medicul recomandă să contactați imediat un cardiolog, deoarece un astfel de semnal poate indica dezvoltarea hipertensiunii.

 

Eliminarea cafelei din dietă nu va ajuta la tratarea bolii

În acest caz, potrivit specialistului, eliminarea cafelei din dietă nu va ajuta la tratarea bolii. De asemenea, cardiologul le sfătuiește pe persoanele cu boli cardiovasculare care nu vor să se limiteze la un anumit număr de cești de cafea să acorde atenție produselor cu gust similar. De exemplu, cafeaua decofeinizată.

„Aceasta este cafeaua obișnuită măcinată, din care cea mai mare parte a cofeinei este îndepărtată în timpul procesării. Gustul ei este foarte asemănător cafelei obișnuite, aproape unu la unu, dar nu are efect de stimulare”, adaugă dr. Hachirova.

Anterior, gastroenterologul și nutriționistul Nuria Dianova a dezvăluit cât de des poate fi consumată băutura cu cofeină fără a dăuna organismului. Ea consideră că doza zilnică de cofeină nu trebuie să depășească 100-200 de miligrame.

Beneficiile cafelei

Este suficient să consumi doar 1-2 cafele pe zi pentru a-și elibera proprietățile benefice și a te face să te simți mai puțin obosit. Totul se datorează cofeinei care intră în sânge și apoi călătorește către creier. Acolo blochează adenozina, un neurotransmițător inhibitor. La rândul său, crește producția de dopamină, norepinefrină și adrenalină. Acești hormoni cresc nivelul de energie, îmbunătățesc starea de spirit și funcția cognitivă generală.

Cafeaua este benefică pentru sportivi

Potrivit studiilor, creşte nivelul de energie. Cafeaua poate stimula sistemul nervos central şi creşte nivelul de energie. Acest lucru poate fi benefic pentru sportivi, deoarece îi poate ajuta să se simtă mai alert şi mai pregătiţi pentru antrenamente sau competiţii.

Îmbunătăţeşte performanţa fizică: Consumul de cafea înaintea exerciţiilor fizice poate spori performanţa sportivilor. Studiile arată că cafeina poate îmbunătăţi rezistenţa şi capacitatea de efort în timpul exerciţiilor cardiovasculare.

Stimulează arderea grăsimilor: Cafeaua poate ajuta sportivii să elimine mai rapid grăsimile. Cafeina stimulează sistemul nervos, ceea ce conduce la eliberarea de grăsimi din celule şi utilizarea lor ca energie.

Reduce durerea musculară: Consumul de cafea după o sesiune intensă de antrenament poate ajuta la reducerea durerii musculare şi la recuperarea mai rapidă. Aceasta se datorează faptului că cafeina poate inhiba producţia de substanţe chimice asociate cu inflamaţia.

Îmbunătăţeşte concentraţia şi focusul: Cafeaua poate stimula funcţia cognitivă şi poate spori concentrarea şi focusul. Aceste beneficii pot fi extrem de valoroase pentru sportivi, în special înaintea competiţiilor sau antrenamentelor intense.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

14 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

35 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

54 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: