Sari la conținut

Un câine e o comoară la casa omului! Petrecerea timpului de calitate cu câinii crește puterea undelor cerebrale legate de relaxare

animal de companie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
STRESUL

Un câine e o comoară la casa omului! Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai omului, ei pot ajuta și la păstrarea unui echilibru mental și afectiv sănătos.

Un nou studiu a arătat că petrecerea timpului de calitate cu un câine poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea concentrării. Studiul, publicat în Plos One, a analizat modul în care diferitele tipuri de interacțiuni cu câinii pot afecta tiparele undelor cerebrale umane.

În alte studii anterioare despre interacțiunea om-animal a fost analizat modul în care starea de spirit sau nivelul hormonilor unei persoane s-au schimbat înainte și după ce a petrecut timp cu un animal. Cu toate acestea, această abordare nu a putut identifica modul în care sănătatea și bunăstarea unei persoane sunt afectate în mod specific de fiecare tip de interacțiune, cum ar fi îngrijirea, hrănirea sau jocul cu animalul.

Legatura dintre om si caine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Petrecerea timpului de calitate cu un câine poate reduce stresul, îmbunătăți concentrarea

În cel mai recent studiu, cercetătorii au evaluat 30 de participanți adulți în timp ce aceștia au efectuat opt ​​activități diferite cu un câine bine dresat, cum ar fi:

  • jocul cu o jucărie de mână,
  • oferirea de bunătăți,
  • fotografierea cu câinele.

Pentru a înregistra activitatea electrică a creierului în timpul interacțiunii lor cu câinele, participanții au purtat electrozi de electroencefalografie (EEG). De asemenea, și-au înregistrat starea emoțională subiectivă imediat după fiecare activitate.

„Puterea relativă a oscilațiilor benzii alfa din creier a crescut în timp ce participanții s-au jucat și au plimbat câinele, reflectând o stare de veghe relaxată. La îngrijirea, masarea blândă sau jucarea cu câinele, puterea relativă a oscilației benzii beta a crescut.

De asemenea, participanții au raportat că se simt mult mai puțin obosiți, deprimați și stresați după toate activitățile legate de câini”, se arată în comunicatul de presă.

Studiul demonstrează că activitățile de interacțiune cu animale, cum ar fi jocul, plimbarea, masajul și îngrijirea câinilor, au un efect pozitiv prin facilitarea creșterii activității creierului la participanții sănătoși.

Importanța jocului cu câinii

Acest lucru indică faptul că anumite activități activează relaxarea, stabilitatea emoțională, atenția, concentrarea și creativitatea. În special, jocul cu câinele are un efect afirmativ atât asupra relaxării, cât și asupra concentrării.

În plus, printr-o evaluare subiectivă a stării de spirit, rezultatele au arătat că interacțiunile cu câinii pot reduce stresul uman și pot induce răspunsuri emoționale pozitive.

Deși nu toți participanții au deținut animale de companie, afinitatea generală a unui participant pentru animale le-a influențat probabil decizia de a lua parte la studiu, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele studiului.

Cu toate acestea, autorii cred că descoperirile lor sunt semnificative și arată cum „relațiile unice dintre activitățile specifice și efectele lor fiziologice ar putea servi drept referință pentru programarea intervențiilor țintite asistate de animale în viitor”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel