Din cuprinsul articolului
1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, însă multe intervenții chirurgicale ajung să fie amânate din cauza deficitului de sânge.
Este și cazul unui bătrân din Roman care a fost nevoit să plece din spital și să caute oameni care să doneze pentru el.
România se plasează pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor: doar 1.7% dintre români donează, în comparație cu 10% – danezi, 9% – britanici și 8% – olandezi. În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal.
„Mulți nu conştientizează cât de important e să doneze sânge. Un bătrân a ieşit din spital din Roman pentru că i-au zis nu avem sânge. Nu avem ce să facem pentru tine! Și s-a dus sigur pe la gară să caute oameni care să doneze pentru el,” a povestit o tânără pentru stirileprotv.ro.
Un donator de sânge poate salva 2 vieți
O donare înseamnă o unitate de 450 de ml de sânge total – cantitate ce se reface, ca volum, în 60 de minute, iar celular – în 2-3 săptămâni. Aproximativ o oră durează parcurgerea tuturor procedurilor de donare.
Un donator de sânge poate salva 2 vieți. Pentru a fi donator, o persoană trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat – 60-100 de bătăi pe minut, o tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte de donare și să nu fie sub tratament pentru: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. În cazul femeilor, este nevoie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.