Sari la conținut

Un bărbat paralizat a reușit să meargă din nou datorită unui tratament inovator

Un pompier paralizat de la talie în jos a reuşit să meargă din nou, graţie unui nou tratament. Pentru prima dată în lume, acest tratament s-a dovedit eficient în cazul unui om, ajutând la refacerea măduvei spinării, care fusese secţionată complet în urma unui atac cu cuţitul.

Oamenii de ştiinţă consideră că Darek Fidyka, în vârstă de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoană din lume care şi-ar fi recăpătat capacitatea de a merge după ce suferise leziuni cronice de asemenea natură.

În urmă cu 4 ani, Darek Fidyka a fost înjunghiat în spate, măduva spinării fiindu-i secţionată complet, ceea ce l-a lăsat paralizat de la talie în jos.

Deşi unele persoane la care măduva a fost secţionată doar parţial reuşesc să se recupereze, se considera că, în cazul  secţionării complete, situaţia era ireparabilă.

Şi totuşi, recent, Darek Fidyka a început din nou să se deplaseze singur – mergând cu ajutorul unui cadru şi chiar conducând maşina – datorită unei tehnici revoluţionare puse la punct la University College London şi care a fost folosită de specialişti din Polonia pentru a reface măduva secţionată.

para

Cercetătorii au extras un anumit tip de celule din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells – OEC), care ajută la repararea nervilor ce transmit mesaje olfactive la creier; aceste celule au fost injectate în măduva spinării, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjecţii la locul leziunii.

O mică porţiune de ţesut nervos, extrasă din zona gleznei, a fost grefată pe măduvă, pentru a furniza „armătura” pe care să se extindă neuronii spinali, ghidaţi de OEC.

Capetele fibrelor nervoase secţionate au crescut şi s-au unit, umplând „golul” dintre segmentele secţionate – un proces care fusese considerat multă vreme imposibil.

Este pentru prima dată când s-a demonstrat că această tehnică funcţionează în cazul oamenilor (fusese încercată anterior pe şobolani), iar prof. Geoffrey Raisman, conducătorul echipei de la University College London care a descoperit procedura, a declarat că recuperarea lui Darek Fidyka este „mai impresionantă decât faptul că omul a ajuns pe Lună.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel