Sari la conținut

Un bărbat din Iași a ajuns în comă la spital după ce a mâncat o conservă de pește. Atenționarea medicilor referitoare la preparatele din pește

conservă de pește
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Un bărbat din Iaşi a ajuns în stare gravă la spital după ce a mâncat o conservă de peşte. A fost diagnosticat cu botulism. Specialiştii arată că boala poate fi contactată după ce se consumă conserve sau peşte marinat.
În urmă cu 48 de ore, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, a ajuns în stare gravă un bărbat în vârstă de 62 de ani. Se pare că acesta consumase produse din peşte, iar după câteva ore i s-a făcut rău. Este vorba despre o conservă din peşte preparată în casă, care, potrivit specialiştilor, ar fi fost ţinută în condiţii necorespunzătoare.

În prezent, ieşeanul se află în comă la Secţia de Terapie Intensivă a spitalului. „Avem un caz de botulism după consum de peşte dintr-o conservă. Este vorba despre un pacient din Iaşi, în vârstă de 62 de ani. Este un caz grav, pe Terapie Intensivă. În perioada postului, fiind şi dezlegări la peşte, trebuie să fim foarte atenţi la calitatea cărnii pe care o consumăm”, a declarat pentru Adevărul prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se consumă conservele şi preparatele din peşte. „Peştele marinat insuficient preparat termic poate transmite această boală. Uneori poate prezenta şi complicaţii ajungându-se la fenomene neurologice, chiar la insuficienţă respiratorie”, spune directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Botulismul este o boală rară, gravă, care este cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, foarte periculoasă. Sunt trei tipuri de botulism, cel transmis prin alimente, aşa cum este cazul bărbatului din Iaşi, cel transmis prin răni şi botulismul infantil. Alimentele care pot duce la astfel de infecţii sunt de obicei cele conservate.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel