Din cuprinsul articolului
Un bărbat a murit după ce a mâncat crenvurști. E al patrulea deces în urma contractării bacteriei numită Listeria monocytogenes s-a înregistrat în Italia, la Alessandria (Piemont), pe data de 29 septembrie 2022.
Este vorba despre un bărbat care a mâncat crenvurști crud (würstel) de pui. La caz lucrează Ministerul Sănătății, ASL, carabinierii Nas, direcția generală pentru igienă și siguranță alimentară și Parchetul din Alessandria, informează La Repubblica.
Specialiștii vor să înțeleagă dacă este vorba despre aceeași tulpină, St 155, care a provocat moartea altor trei persoane între decembrie 2021 și iunie 2022 în Lombardia, Piemont și Emilia-Romagna. Acesta ar putea fi al patrulea caz, iar îndoielile sunt puține.
De unde proveneau alimentele contaminate
Pacientul decedat pe 29 septembrie avea 80 de ani. El a fost transportat de urgență la Spitalul Civil „Santi Antonio e Biagio e Cesare Arrigo” din Alessandria pe data de 25 a lunii. Era în stare foarte gravă și după analize s-a constatat că suferea de meningită Listeria monocytogenes. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața, dar la patru zile după internare pensionarul a decedat.
A fost deschisă o anchetă pentru a se determina alimentele consumate de bătrân în zilele premergătoare stării de rău. Astfel, după ce au vorbit cu rudele, investigatorii au aflat că pacientul decedat consumase crenvurști fabricați de ferma Tre Valli, companie care a comercializat produsele contaminate până pe 12 septembrie. Bătrânul de 80 de ani, după cum au explicat și rudele sale, obișnuia să mănânce cârnați cruzi.
Listeria este denumirea unui gen de bacterie la care s-au identificat până în prezent 20 de specii, fiecare cu câte două sub specii. Principalul agent patogen uman din genul Listeria este L. monocytogenes. Acesta este agentul patogen care cauzează listerioza, o boală rară cu consecințe grave.
Listerioza este cel mai frecvent contractată prin consumul de alimente contaminate: carne prelucrată necorespunzător și produse lactate nepasteurizate.
Supravegherea tulpinii bacteriei listeria (ST 155) a început în Italia din anul 2020, în urma unei serii de cazuri apărute în multe regiuni și care au fost identificate pentru că pacienții solicitaseră asistență medicală. Doar o parte dintre acestea au necesitat spitalizare.
Ministerul Sănătății recomandă consumatorilor următoarele precauții pentru a evita infectarea cu Listerioză:
Trebuie evitat total consumul de legume crude sau insuficient gătite, să se prefere mezelurile preambalate în defavoarea celor tăiate de vânzător, să se refiarbă alimentele conservate la frigider, să se fiarbă laptele crud sau pasteurizat înainte de a fi consumat. De asemenea, este recomandată spălarea mâinilor și curățarea ustensilelor de bucătărie după manipularea alimentelor negătite, curățarea și dezinfectarea cu regularitate (de două ori pe lună) a frigiderului.