Din cuprinsul articolului
Un bărbat în vârstă de 89 de ani din Marea Britanie a murit anul trecut din cauza complicațiilor unei supradoze de vitamina D, a relevat o investigație.
Acest caz a stârnit îngrijorări cu privire la potențialele consecințe ale consumului excesiv de suplimente, experții cerând o revizuire a regulilor de ambalare a suplimentelor din țară.
David Mitchner din Surrey, sud-estul Angliei, a murit în mai 2023 din cauza toxicității cu vitamina D, hipercalcemiei și insuficienței cardiace și renale, conform BBC.
Mitchner a consumat suplimente de vitamine timp de cel puțin nouă luni până la moartea sa, iar un test înainte de moarte a evidențiat niveluri de vitamine la niveluri foarte ridicate de 380.
Vitamina D are „riscuri și efecte secundare potențial foarte grave atunci când este luată în exces”, atrag atenția specialiștii. Conform recomandării actuale din Marea Britanie, toată lumea, inclusiv femeile însărcinate și cele care alăptează, ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic care conține 10 micrograme de vitamina D în timpul toamnei și iernii.
Necesarul zilnic de vitamina D variază în funcție de vârstă. Cantitățile zilnice recomandate sunt:
Deficiența vitaminei D a fost legată de o serie de probleme de sănătate, de la oase fragile, deformări osoase și slăbiciune musculară până la probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.
Deficiența provoacă rahitism la copii și dureri osoase din osteomalacie la adulți. Inclusiv laptele fortificat și cerealele, precum și alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras (somon, ton, macrou), ficatul de vită, brânza, ciupercile și gălbenușurile de ou, pot contribui la creșterea nivelului de vitamina D.
În plus, expunerea regulată la lumina soarelui ajută la creșterea nivelului de vitamina D.
Cu toate acestea, unii oameni, în special adulții în vârstă care nu sunt expuși la lumina soarelui, ar putea avea dificultăți în absorbția vitaminei D. Pentru acele persoane, după testarea deficienței, administrarea de suplimente de vitamina D ar putea ajuta la îmbunătățirea deficienței.
Deși este o vitamină necesară, atunci când sunt luate în exces, oamenii dezvoltă semne de toxicitate, cum ar fi greață și vărsături, apetit scăzut, constipație, slăbiciune și pierdere în greutate.
Aportul prelungit de vitamina D în exces poate dăuna rinichilor și poate crește nivelul de calciu din sânge (hipercalcemie), ducând la complicații precum confuzie, insuficiență renală și bătăi neregulate ale inimii (aritmie).
O persoană nu va primi o supradoză de vitamina D prin expunerea excesivă la soare sau prin consumul de alimente bogate în vitamine.
Cu toate acestea, administrarea de suplimente excesive poate duce la toxicitatea vitaminei D numită și hipervitaminoză D. Tratamentul pentru toxicitatea vitaminei D include de obicei oprirea aportului de vitamina D și limitarea calciului alimentar.
În cazuri mai severe, fluide intravenoase și medicamente precum corticosteroizi sau bifosfonați pot fi prescrise de către medici.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…