Din cuprinsul articolului
Un bărbat a dat în judecată compania la care lucra după ce a fost concediat pentru pauze lungi la baie. Vizitele la toaletă durau între 30 de minute și trei ore, zilnic.
Un bărbat din China a intentat un proces împotriva fostului său angajator, după ce a fost concediat pentru că petrecea frecvent câteva ore de lucru pe zi în toaleta de la locul de muncă.
Un tribunal din orașul Tongzhou, din provincia Jiangsu din sud-estul Chinei, a condus judecarea în primă instanță a litigiului de contract de muncă dintre bărbatul, identificat prin prenumele său ca fiind Liu, și fosta sa companie.
Potrivit e.vnexpress.net, Liu lucra la o companie de circuite electrice din Nantong din iunie 2015, câștigând un venit lunar de 10.000 de yuani (aproximativ 1.380 dolari). Anul trecut, Liu a fost adesea găsit petrecând perioade lungi de timp în toaleta companiei.
După cum a afirmat compania, comportamentul său a încălcat grav disciplina muncii și reglementările interne, astfel că l-a notificat de încetarea contractului de muncă pe 24 februarie 2023.
În august 2023, Liu a depus o cerere de arbitraj de muncă, cerând companiei să-l despăgubească cu peste 200.000 de yuani. După ce i s-au refuzat despăgubirile, el a intentat un proces la Tribunalul Districtual Tongzhou.
În instanță, reclamantul a susținut că pauzele sale la toaletă s-au datorat unor nevoi personale, deoarece suferise o afecțiune fizică și nu a încălcat reglementările companiei. El a susținut că demiterea companiei a fost fără temei.
Instanța a analizat înregistrările video interne ale companiei, care au arătat că Liu a petrecut perioade prelungite la toaletă de 11 ori în februarie 2023, fiecare vizită durând de la 31 de minute la trei ore și 5 minute. În cea mai lungă zi, a petrecut un total de șase ore și 21 de minute în toaletă.
Instanța a stabilit în cele din urmă că societatea a reziliat contractul de muncă în condițiile legii și nu a susținut acțiunea reclamantului. Reglementările companiei precizează că dacă un angajat își părăsește funcția fără permisiunea mai mult de o oră, dar mai puțin de două ore, se va considera absență de jumătate de zi de la serviciu. Dacă pleacă mai mult de două ore, se consideră absență de o zi întreagă.
Aceste absente se cumuleaza lunar, iar daca un salariat lipseste trei zile consecutive într-o lună sau patru zile în decurs de trei luni, constituie o abatere gravă la disciplina muncii. Pentru astfel de încălcări, contractul salariatului va fi reziliat. Aceste sisteme de management au fost postate pe site-ul intern al companiei și citite de Liu. Au mai fost atașați contractului de muncă semnat și confirmat de Liu.
Timpul de absență acumulat a fost de șase zile, iar societatea avea dreptul de a-și înceta raporturile de muncă conform reglementărilor sale. Instanța a constatat că pauzele prelungite de baie ale lui Liu „au depășit sfera rezonabilă a nevoilor fiziologice și au depășit în mod clar sfera responsabilităților de muncă”.
Mai mult, Liu nu a putut dovedi ce făcea în acest timp. Instanța a decis că încetarea angajării lui Liu de către companie a fost legală și că cererea de despăgubire a lui Liu este nefondată. Bărbatul nu a făcut recurs, iar hotărârea este acum în vigoare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…