Categories: Ştiri sănătate

Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri grave din cauza unui telefon lăsat la încărcat

Un bărbat din București a suferit arsuri grave și a ajuns în stare critică la spital după ce telefonul fiicei sale, lăsat la încărcat peste noapte, a luat foc.

Specialiștii în prevenirea incendiilor avertizează că dispozitivele mobile, inclusiv smartphone-urile, prezintă un risc major de incendiu dacă sunt lăsate nesupravegheate la încărcat, deoarece bateriile acestora pot exploda dintr-o varietate de motive.

Telefonul lăsat la încărcat a luat foc

Un incident grav s-a petrecut în sectorul 3 al Capitalei, după ce un bărbat a ajuns la spital în urma unui incendiu izbucnit în apartamentul său. Potrivit expertilor în prevenirea incendiilor, dispozitivele mobile lăsate nesupravegheate la încărcat pot deveni adevărate bombe cu ceas, iar cazul din sectorul 3 este doar un exemplu. Se pare că incendiul a pornit de la o priză la care era conectat un telefon mobil.

Timp de două ore, pompierii s-au luptat să stingă flăcările, iar traficul de pe Bulevardul 1 Decembrie a fost blocat. Cinci persoane au fost evacuate, iar șapte au primit îngrijiri medicale. Fiica bărbatului a relatat că incendiul a izbucnit din camera sa de unde a observat flăcările ieșind din telefonul mobil, după care a fugit cu copilul pe scări, lăsându-și tatăl să încerce să stingă focul, însă fără succes.

Un pompier britanic a explicat într-o postare pe TikTok motivele pentru care oamenii ar trebui să renunțe la acest obicei. „În primul rând, nu poți mirosi nimic când dormi, așa că dacă începe să ardă, focul nu te va trezi. Apoi, este nevoie de doar trei respirații pentru a rămâne inconștient. Mulți oameni au încărcătoare de telefoane ieftine sau defecte, dar chiar se știe că și cele autentice declanșează incendii”, a transmis pompierul.

Brigada de Pompieri din Londra a postat pe rețelele de socializare câteva sfaturi prin care îndeamnă oamenii să aibă grijă la încărcarea dispozitivelor mobile.

„Bateriile litiu-ion sau bateriile li-ion (numite uneori LIB) sunt bateriile ușoare și reîncărcabile care alimentează telefoanele, laptopurile și camerele video. Se găsesc în multe dispozitive electrice, de la scutere la țigări electronice și sunt folosite în siguranță de milioane de oameni în fiecare zi. Bateriile pot prezenta un risc de incendiu atunci când sunt supraîncărcate, scurtcircuitate, scufundate în apă sau dacă sunt deteriorate. Este foarte important să le încărcați în siguranță”, au transmis pompierii britanici.

Cum știi că ești în pericol

Potrivit unui studiu realizat de PC Mag, bateriile smartphone-urilor prezintă un pericol major de explozie sau incendiere, iar problema cea mai frecventă este reprezentată de căldura excesivă. Dacă un telefon care este pus la încărcat devine prea fierbinte, componentele sale chimice pot fi distruse, iar bateria poate fi afectată de o reacție în lanț numită „thermal runaway”. Aceasta poate genera mai multă căldură și poate duce în cele din urmă la un incendiu sau la o explozie.

Conform studiului menționat, telefoanele cu o vechime de doi ani prezintă cel mai mare pericol de explozie sau incendiere, întrucât utilizarea intensivă poate duce la degradarea naturală a bateriilor, pierderea proprietăților inițiale și o sensibilitate mai mare la acumularea de căldură în timpul încărcării.

Experții PC Mag recomandă utilizatorilor să supravegheze telefoanele când acestea sunt la încărcat și să fie atenți la zgomotele suspecte pe care acestea le pot produce. Un sunet de șuierat poate indica faptul că telefonul este pe cale să explodeze și trebuie deconectat imediat. De asemenea, trebuie să acționăm în același mod dacă telefonul se încălzește prea mult și devine fierbinte la atingere sau dacă emană un miros de plastic ars.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

14 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

44 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: