Sari la conținut

Un anumit tip de CANCER, diagnosticat într-un mod inedit

Sursă foto: CDC

Cancere din sfera ORL ( la nivelul capului și gâtului) ucid zeci de mii de persoane în fiecare an în întreaga lumea, iar oamenii de ştiinţă au descoperit un nou mod inovativ de a diagnostica boala.

Specialiştii britanici lucrează acum la crearea unor „acadele cu arome”, cu care ar putea determina dacă o persoană are cancer bucal, datorită unui proiect de pionierat finanțat de Cancer Research UK și de Consiliul de cercetare în domeniul ingineriei și al științelor fizice (EPSRC) din Marea Britanie.

În prezent, diagnosticarea cancerului la nivelul gurii poate implica introducerea unei camere flexibile la capătul unui tub prin nas sau prin gură și prelevarea unei biopsii pentru analize. Această procedură este invazivă, poate fi dureroasă și poate fi de durată, necesitând abilitățile de specialitate ale unui endoscopist.

Alternativă mai  „blândă” la diagnosticul clasic

Cercetătorii spun că au fabricat o acadea care ar putea fi o alternativă mai rapidă și mai blândă, putând fi utilizată în cadrul asistenței medicale primare, cum ar fi cabinetele medicilor de familie. Acadeaua este fabricată dintr-un material cunoscut sub numele de hidrogel inteligent, care a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham.

Prin ținerea acdelei în gură, mostre de salivă sunt transferate în hidrogel, care acționează reținând împreună cu saliva și proteine de la nivelul gurii, care ar putea fi biomarkeri ai cancerului. Ulterior, eșantioane de acadea sunt fragmentate în laborator pentru a elibera proteinele în vederea analizei.

Hidrogelurile inteligente au un potențial foarte interesant pentru diagnosticarea cancerului bucal, spune dr. Ruchi Gupta, profesor specialist în biosenzori la Universitatea din Birmingham. „Ele pot fi ușor modelate în forme solide pentru a încorpora proteinele din salivă”, a declarat el într-un comunicat al universității.

Echipa speră să fie prima care să realizeze un instrument mult mai blând pentru diagnosticarea cancerului bucal pentru pacienți, și care să fie mai ușor de utilizat pentru medicii de familie.

Cum îți dai seama dacă ai cancer bucal?
sursa foto: pexel.com

Echipa testează în prezent aromele pentru acadele pe diverse focus grupuri. „Biopsiile și nasoendoscopia sunt standardul de aur pentru diagnosticarea cancerului bucal, dar este nevoie de o mare îndemânare pentru a le efectua și pot fi neplăcute pentru pacienți”, a declarat dr. Iain Foulkes, director executiv pentru cercetare și inovare la Cancer Research UK, potrivit 360medical.ro.

Semne şi simptome

  • afte în gură care durează mai mult de 3 săptămâni;
  • pete roșii sau albe în interiorul gurii;
  • umflătură în interiorul gurii sau pe buze;
  • durere în interiorul gurii;
  • dificultate la înghițire;
  • dificultăți de vorbire sau o voce răgușită (răgușită);
  • o umflătură în gât;
  • pierderea neintenționată în greutate;
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel