Din cuprinsul articolului
Un tip de vin roșu, nu foarte popular, poate fi secretul încetinirii îmbătrânirii pielii. Descoperirile, prezentate la reuniunea anuală emblematică a American Society for Nutrition (Societatea Americană pentru Nutriție) din Boston, sugerează că consumul de vin muscadină fără alcool poate ajuta la îmbunătățirea elasticității și face pielea să arate mai tânără.
Studiile anterioare arătaseră deja că un consum moderat de vin roșu poate îmbunătăți sănătatea inimii, reduce inflamația și declinul cognitiv.
Un anume tip de vin roșu poate îmbunătăți elasticitatea pielii
Cea mai recentă cercatare este prima de acest fel care a analizat impactul consumului de vin fără alcool asupra sănătății pielii.
„Acest studiu încrucișat a demonstrat că șase săptămâni de consum de vin muscadină fără alcool au dus la îmbunătățirea anumitor parametri ai pielii asociați cu îmbătrânirea, cum ar fi elasticitatea antebrațului și funcția de barieră a pielii de pe față în comparație cu valoarea inițială și placebo. Probabil din cauza scăderii inflamației și a stresului oxidativ”, a spus Lindsey Christman, autoarea studiului.
Echipa de cercetare consideră că compușii chimici numiți polifenoli găsiți în strugurii muscadine oferă beneficii pentru sănătatea pielii.
„S-a descoperit că strugurii muscadine au un profil polifenolic unic în comparație cu alte soiuri de vin roșu. Studiul nostru sugerează că polifenolii din vinul muscadină au potențialul de a îmbunătăți condițiile pielii, în special elasticitatea și pierderea de apă transepidermală, la femeile de vârstă mijlocie și în vârstă”, a spus Christman într-un comunicat de presă.
Specialiștii recomandă două pahare pe zi
Cele 17 femei participante, cu vârste cuprinse între 40 și 67 de ani, au băut fie vin dezalcoolizat, fie un placebo cu aspect exact. Participantele au fost rugate să bea 300 de mililitri (echivalentul a două pahare de vin) din băutura alocată zilnic, timp de șase săptămâni.
După o pauză de trei săptămâni, participantele au trecut la băutura opusă pentru încă șase săptămâni. La începutul și la sfârșitul fiecărei perioade de șase săptămâni, femeile au fost evaluate pentru afecțiunile pielii, markerii inflamației și stresul oxidativ.
Echipa a descoperit că consumul de vin muscadin a îmbunătățit semnificativ elasticitatea pielii și a redus pierderea de apă de la suprafața pielii.
Scopul studiului este limitat, deoarece doar a analizat impactul vinului muscadin fără alcool.
Scopul principal al cercetătorilor a fost să exploreze efectele asupra sănătății pielii ale compușilor bioactivi din vin, în special polifenolii.
„Alcoolul ar adăuga o altă variabilă la studiu, care poate determina efectele diferite. În plus, procesul de dezalcoolizare poate modifica compoziția chimică”, a spus Christman.