Din cuprinsul articolului
Un an de pandemie. Clinica Hope, despre efectele psihice asociate pandemiei. „42% din populație este afectată psihic de pandemie”.
Maine, 17 martie 2021 se va implini un an de când România a declarat stare de urgență. Pentru a marca acest moment, echipa de psihiatrii și psihoterapeuti a CLINICII HOPE va prezenta rezultatele unui Raport extins privind efectele psihice asociate pandemiei, denumit sugestiv ”Un an de pandemie”.
Un an de pandemie. Clinica Hope, despre efectele psihice asociate pandemiei
Dezbaterea live pe acest subiect se va desfășura online, pe Facebook, din noul sediu din Cluj al Clinicii Hope, de la ora 11.00.
Raportul este singurul de acest fel din România și surprinde dimensiunea afectării psihice produsă de pandemie. De asemenea, se va vorbi și despre lipsa completă a intervențiilor la nivel national din partea statului pe acest subiect. Cât și despre lipsa cercetării și finanțării în domeniu.
În condițiile în care peste 42% din populație este afectată psihic de pandemie, investițiile în crearea de noi servicii și eforturile de creștere a conștientizării în domeniul sănătății mintale sunt absolut necesare.
PENTRU A PUTEA PARTICIPA, ESTE SUFICIENT SA ACCESATI https://www.facebook.com/events/430324268077348/.
Efectele traumei asupra persoanelor cu afectiuni psihice
Pandemia de coronavirus reprezintă o traumă colectivă, un eveniment care ne face să reevaluăm concepțiile despre viață și care ne face să nu ne mai simțim în siguranță în lumea în care trăim, și ne induce o senzație de neajutorare, de copleșire. Experiența traumei este extrem de comună, studiile arătând că între 40% și 90% (diferența mare este determinată de definițiile diferite ale traumei) din populație a trecut măcar printr-un eveniment traumatic. Din fericire, persoanele sunt în general rezistente și majoritatea își revin fără sechele emoționale pe termen lung.
„Aceste persoane sunt însă cele care au un grad înalt de reziliență, trăsătură de personalitate care se definește ca aptitudinea unei persoane de a gestiona în mod sănătos situațiile stresante și de a le depăși cu bine. Există o corelație identificată de mai multe studii privind reziliența și bunăstarea mentală, sau absența simptomelor de tulburări psihice.
Așadar, putem deduce că persoanele cu afectiuni psihice au un nivel de reziliență mai scăzut; ceea ce îi predispune la dezvoltarea diverselor tulburări asociate cu evenimentele traumatice; precum: anxietate, depresie, sindrom de stres post-traumatic”, se arată într-un comunicat Clinica Hope.