Din cuprinsul articolului
Actuala criză sanitară este provocată de virusul SARS-COV-2 ce a determinat boala COVID-19, iar experții sanitari sunt îngrijorați de un alt virus.
Un alt virus se răspândește printre oameni! Cât de periculos este și ce provoacă boala
Este vorba despre febra Lassa, o boală virală cauzată de virusul Lassa are apare mai ales în țările din Africa de Vest, inclusiv Nigeria, Sierra Leone, Mali, Liberia și Guineea. Primele cazuri au fost identificate în Marea Britanie.
Febra Lassa se transmite la oameni?
Da, se transmite. prin intermediul alimentelor sau al obiectelor de uz casnic contaminate de urina și fecalele șobolanilor infectați.
Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a menționat că simptome includ apariția treptată a febrei, stare de rău și slăbiciune generală, iar acestea pot evolua spre dureri de cap, vărsături și diaree.
Diverse grade de surditate apar, de asemenea, la 25% dintre pacienții recuperați, deși pentru jumătate din acest grup, surditatea revine după una până la trei luni.
În cele mai grave cazuri, pot apărea ca simptome, potrivit OMS, umflarea feței, lichid în plămâni, sângerări la nivelul gurii, nasului, vaginului sau tractului gastrointestinal și tensiune arterială scăzută, potrivit stiridiaspora.ro.
Este febra Lassa un motiv de îngrijorare?
„Cazurile de febră Lassa sunt rare în Marea Britanie și nu se răspândește cu ușurință între oameni. Riscul general pentru public este foarte scăzut”, a declarat Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.
În 2019, țările UE/SEE au raportat doar două cazuri.
Virusul se poate răspândi între oameni, dar numai prin intermediul fluidelor corporale. Înainte de aceste cazuri recente, au existat doar opt cazuri de febră Lassa importate în Marea Britanie din 1980 până în prezent.
Totuși, acolo unde există infecții, aceasta poate avea consecințe grave. Aproximativ 1% din cazuri se dovedesc a fi fatale, moartea survenind în termen de 14 zile.
Febra Lassa este deosebit de severă la sfârșitul sarcinii
Febra Lassa este deosebit de severă la sfârșitul sarcinii, moartea mamei și/sau pierderea fătului survenind în peste 80 la sută din cazuri în timpul celui de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.
Deoarece simptomele febrei Lassa sunt atât de variate și nespecifice, diagnosticul clinic este adesea dificil, în special la începutul evoluției bolii. Iar în prezent nu există niciun vaccin împotriva acesteia.
Deși nu reprezintă un motiv de îngrijorare în Europa, aceasta rămâne endemică în Africa de Vest și se estimează că în fiecare an sunt diagnosticate între 100.000 și 300.000 de cazuri de febră Lassa.