„Vă rog să nu mai amestecați fructe și o mulțime de legume crude, verzi și colorate, într-un blender și să faceți acasă un suc de detoxifiere, dacă aveți o boală hepatică preexistentă”, a scris dr. Cyriac pe Twitter.
Pericolul din pahar
În ultimii ani, experții recomandă consumul de smoothie-uri sau sucuri verzi ca o modalitate excelentă de a începe ziua. Smoothie-urile sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale, care ajută la îmbunătățirea sănătății, conform sursei citate de capital.ro.
Cu toate acestea, adăugarea anumitor ingrediente în proporții mai mari poate furniza minerale și alți compuși în cantități care depășesc aportul zilnic recomandat, suprasolicitând rinichii și afectându-le funcțiile.
Conform cercetărilor, un aport ridicat de oxalați este definit ca fiind consumul a 250 mg de oxalați pe zi. O cană de spanac conține aproximativ 650 mg de oxalați. Corpul excretă, de obicei, oxalații prin urină și scaun, odată ce se combină cu calciul din stomac pentru a forma oxalați de calciu. Consumul de alimente bogate în oxalați, fără un nivel adecvat de calciu, crește semnificativ riscul apariției pietrelor la rinichi.
Philips spune că nu este rău să consumăm un suc de fructe sau legume, ocazional, dar atrage atenția asupra consumului sucurilor de legume și fructe „într-o manieră irațională”. „De exemplu, sucul de portocale și avocado, împreună cu sfecla și spanacul, duce la niveluri foarte ridicate de oxalați în produsul final, care pot dăuna rinichilor”, spune Philips, specialist în hepatologie și transplant hepatic la Spitalul Rajagiri din Kerala, India.
Cum să preveniți afectarea rinichilor
Pentru a reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi sau leziuni ale rinichilor, se recomandă includerea fructelor și legumelor care au un conținut scăzut de potasiu, cum ar fi fructele de pădure, pentru a face un smoothie echilibrat.
De asemenea, puteți adăuga suc de țelină, deoarece promovează sănătatea rinichilor și previne formarea pietrelor. Totodată, o dietă bogată în calciu, care include și alimente bogate în vitamina D, ajută la eliminarea fosfaților și oxalaților din intestine.