Din cuprinsul articolului
Un aliment previne albirea părului. Deoarece părul alb este cauzat în mare măsură de lipsa de proteine din organism, ar trebui să creșteți consumul alimentelor bogate în proteine, recomandă The Health Site.
Carnea, peștele, leguminoasele, ouăle, produsele lactate vor ajuta la prevenirea apariției timpurii a părului grizonat și la oprirea procesului de albire a părului.
Potrivit descoperirilor făcute de oamenii de știință, proteinele joacă un rol cheie în menținerea părului sănătos. Ajută la întărirea structurii părului și previne ruperea.
Pentru a obține un efect durabil, trebuie să consumați zilnic cel puțin 200 de grame de alimente bogate în proteine. În plus, ce anume să mănânce – carne sau brânză de vaci, hummus sau pește – fiecare decide independent, mai scrie publicația. Depinde de preferințele personale și de recomandările medicului curant (în prezența bolilor cronice sau acute).
Rolul proteinelor
Proteinele îndeplinesc multe funcții în organism:
- sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea organismului;
- aproape toate enzimele și unii hormoni au o compoziție proteică;
- participă activ la producerea de anticorpi și oferă organismului un sistem imunitar puternic și funcțional;
- participa la transportul multor compuși;
- furnizează energie nutritivă: 1 g = 4 kcal.
Este necesar să se asigure că aportul mediu zilnic de proteine este de cel puțin 0,83 g/kg greutate corporală pentru adulții care urmează o dietă mixtă și, de preferință, de cel puțin 1,2 g/kg greutate corporală pentru vârstnici.
Cele mai bune surse de proteine animale
Cele mai bune surse de proteine: ouăle, produsele lactate fără arome (de exemplu, brânză de vaci, brânză de vaci), peștele, carnea de pasăre și carnea. Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt leguminoasele, nucile, semințele și cerealele.
Deficiența severă de proteine
Deficiența severă de proteine duce la edem și slăbiciune musculară, precum și la modificări ale stării părului și a pielii. Deficitul de proteine apare adesea atunci când există un deficit energetic din cauza malnutriției proteice, precum și alte deficiențe de nutrienți rezultate din deficiențe nutriționale generale.
Lipsa proteinelor pe termen lung din dietă este periculoasă pentru organism. Pune presiune asupra rinichilor și ficatului, poate provoca și gută și crește riscul de alergii. Pe termen lung, energia pe care o primește organismul din proteine nu trebuie să depășească 20% din energia alimentară zilnică.