Sari la conținut

Un al treilea medic, audiat în dosarul morţii suspecte de la Spitalul Sf Pantelimon

Sursă foto: Antoni Shkraba/Pexels

O a treia doctoriță din secţia ATI de la Spitalul Sf Pantelimon a fost audiată de procurori în calitate de martor în cazul morților suspecte din luna aprilie 2024 de la această unitate sanitară din Capitală.

Astfel, pe lista anchetatorilor din acest dosar a mai apărut un medic care le-ar fi certat pe asistente că îi resuscitează pe pacienții care erau „de lăsat”.

sursa foto: urgentapantelimon.ro

Femeia a fost audiată, iar apoi i s-au transferat fotografiile și conversațiile dintre ea și personalul ATI în serverele de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar acum anchetatorii le analizează atent, potrivit Realitatea Plus.

Verificări ale procurorilor

Timp de opt ore și jumătate, anchetatorii au verificat telefoanele femeii. Medicul apare în referatul procurorilor, iar una dintre asistente ar fi declarat la audieri că doctorița i-ar fi certat în momentul în care încercau să țină pacienții în viață.

Și asistenta acuzată de mărturie mincinoasă a ajuns din nou în fața anchetatorilor. Cele două doctorițe acuzate de omor cu premeditare sunt cercetate acum în stare de libertate. Se pot întoarce oricând la spital, dar momentan și-au luat concediu de odihnă.

Rafila vrea dezbatere despre oprirea tratamentului ATI pentru pacienții în stare terminală

Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la începutul lunii viitoare va lansa o dezbatere publică pe tema transferului bolnavilor în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă.

El a fost întrebat despre cum se sunt rezolvate problemele legate de trecerea a unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijiri paliative.

„Într-adevăr avem o problemă, au fost foarte multe discuţii în România şi nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală.

Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI şi continuarea lui în paliaţie nu există în momentul de faţă pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanţe sociale a acestui lucru”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Digi 24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel