Categories: Stil de viaţă

ULUITOR. Furnicile efectuează operații care salvează vieți

Oamenii de știință au făcut în premieră o descoperire uluitoare: furnicile din Florida efectuează operații salvatoare pe semenii lor. Pe lângă oameni, furnicile sunt a doua specie de animale care fac acest lucru, la nivel global.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că furnicile dulgher din Florida (Camponotus floridanus) identifică rănile membrelor colegilor lor de cuib. După care le tratează prin curățare sau amputare.

„Când vorbim despre comportamentul de amputare, acesta este literalmente singurul caz în care are loc o amputare sofisticată și sistematică a unui individ de către un alt membru al speciei sale în regnul animal”, a declarat într-o declarație primul autor al studiului, Erik Frank, ecologist comportamental la Universitatea din Würzburg din Germania.

Cum tratează această specie rănile membrilor coloniei

Furnicile dulgher din Florida efectuează amuputări pe tovarășii de cuib atunci când picioarele lor sunt rănite. În 2023, echipa lui Frank a descoperit că o specie de furnici africane, Megaponera analis, poate trata rănile infectate ale partenerelor lor de cuib cu o substanță antimicrobiană produsă în glandele lor. Furnicile dulgher din Florida nu au glande echivalente. Astfel, echipa a dorit să afle cum tratează această specie rănile membrilor coloniei.
Mai exact, cercetătorii au analizat două tipuri de răni la nivelul picioarelor. Acestea au fost lacerațiile de pe femur (coapsă) și cele de mai jos, de pe tibie.

În cadrul experimentelor, ei au observat că furnicile au tratat rănile de femur ale membrilor cuibului lor prin curățarea rănii cu gura înainte de amputarea piciorului prin mușcături repetate. În schimb, rănile de tibie au fost tratate doar prin curățare.

Amputarea durează 40 de minute

Operațiile au dus la îmbunătățiri semnificative ale supraviețuirii pacienților furnici. Ratele de supraviețuire pentru leziunile femurului s-au îmbunătățit de la mai puțin de 40% la 90-95% atunci când au fost efectuate amputări. În același timp, ratele de supraviețuire pentru leziunile tibiei s-au îmbunătățit de la 15% la 75% în urma curățării.

Oamenii de știință sugerează că furnicile amputează doar leziunile femurale, mai degrabă decât toate leziunile picioarelor, din cauza limitării vitezei. O amputare durează cel puțin 40 de minute pentru furnici.

După ce au studiat scanările micro-CT ale furnicilor, cercetătorii au speculat că deteriorarea mușchilor de pompare a sângelui din femur cauzează încetinirea circulației sângelui. Acest lucru ar însemna că sângele încărcat cu bacterii ar avea nevoie de mai mult timp pentru a intra în organism, oferind furnicilor suficient timp pentru amputarea membrului.

CITEŞTE CONTINUAREA AICI

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: