Cel mai grav efect al radiațiilor solare este cancerul de piele. Forma cea mai agresivă, melanomul malign, apare prin activarea unor alunițe aparent inofesive. În cele mai grave complicații, intervenția rapidă este esențială
Mult timp, soarele a fost asociat cu oasele puternice sau tenul de vis, însă, în ultimii ani, situația s-a schimbat radical, iar averizările despre riscurile supraexpunerii s-au înmulțit. Dacă acum 20 de ani, medicii vedeau cancere de piele o dată la câteva luni, acum, le întâlneasc mult mai frecvent. Iar legătura dintre soare și apariția cancerului de piele este directă, atenționează specialiștii.
Patru tipuri grave de cancer
Cel mai temut este melanomul malign. „Acesta este asemănător alunițelor, dar prezintă modificări de culoare, de la cafeniu la negru și roz, formă și volum neregulate, precum și creștere”, vin explicațiile medicului dermatolog Mihaela Leventer. Semnele care trădează problema: alunițele își schimbă forma, culoarea, într-un interval scurt de timp. Într-o astfel de situație, este cazul să nu mai pierdeți timp și să cereți ajutor.
Însă, nu doar melanomul ar trebui să îngrijoreze. „Cel mai frecvent întâlnit cancer de piele este carcinomul bazocelular. El apare pe pielea expusă cronic la lumină și are fie un aspect hemisferic translucid, fie este pigmentat sau ulcerat. Al doilea ca incidență este carcinomul spinocelular prezent mai ales pe buzele de fumător, dar și pe alte zone de piele îndelung arse de soare”, completează medicul.
În plus, mai există dermatofibrosarcomul, o formă de cancer care pornește din partea profundă a pielii și se întinde pe o suprafață mare.
„Sunt multe alte forme de cancere cutanate, dar se întâlnesc mai rar. Expunerea la lumină este cea mai frecventă cauză de malignizare la nivelul pielii. Dată fiind varietatea foarte mare a leziunilor canceroase de pe piele, examenul histopatologic (biopsia) este metoda cea mai sigură de diagnostic”, este sfatul medicului dermatolog.
Tendință: orice aluniță activă trebuie scoasă rapid
Pentru a se stabili cât de agresivă este o aluniță, medicii se folosesc de un aparat numit dermatoscop.
Când se pune diagnosticul, se iau în considerare mai multe variabile: culorile, formele, gradul de profunzime al leziunii. În urma însumării acestor factori, medicii își dau seama dacă o aluniță e benignă sau dacă este malignă. Aparatul arată și suprafața ce trebuie îndepărtată, pentru a rămâne un țesut sănătos. „Tendința, în ultima perioadă, este ca atunci când o aluniță este activă și suspectă să se decidă scoaterea ei rapidă, nu se mai așteaptă câteva luni ca să i se urmărească evoluția, cum se întâmpla acum ceva timp”, adaugă medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Cum alegeți cremele potrivite
Cremele de protecție se recomandă pe lângă protecția naturală gen stat la umbră, purtat haine, pălării și ochelari de soare. Când alegeți o cremă de protecție urmăriți:
– să aibă un factor de protecție mai mare de 30;
– să protejeze atât de razele UVA, cât și de UVB;
– să fie rezistentă la apă;
Cum se aplică corect
– Înainte cu 20 de minute de expunerea la soare, se aplică pe pielea uscată și curată în jur de o linguriță de cremă pe corp și jumătate pe față și gât;
– Crema se reaplică la fiecare două ore;
– Se recomandă creme speciale pentru buze, urechi și nas pentru extra protecție.
„Etichetarea «protecție 100%» de pe creme a fost interzisă”
– Doctorul Zilei: De ce depinde alegerea factorului de protecție a cremei?
– Dr. Mihaela Leventer: Cremele cu factor de protecție trebuie utilizate la orice vârstă și în toată perioada luminoasă a anului. Persoanele cu ten deschis, ochi deschiși la culoare și care doar se înroșesc la soare fără să se bronzeze vor utiliza creme cu protecție maximală, adică 50+, la care se adaugă și protecția UVA. Legislația europeană în domeniul produselor cosmetice a hotârât, pe baza studiilor, că protecția nu este totală, iar etichetarea „protecție 100%” creează așteptări nerealiste, de aceea a fost interzisă. Cei care cumpără produse de fotoprotecție trebuie să aleagă mărci de la producători tradiționali de cosmetice pentru a fi siguri de calitate. Produsele de farmacie sunt controlate din punctul de vedere al ingredientelor conținute și asigură o protecție de lumină eficientă. Se găsesc numeroase produse adaptate vârstei, tipului de piele (grasă, normală sau uscată), tipului de reactivitate cutanată (adică chiar și pentru piele intolerantă), produse cu protecție pe radiația UVA, mai greu de obținut.
– Începând cu un index UV de 3 se recomandă folosirea de măsuri de protecție. Cum se stabilește acest index?
– Indexul UV arată intensitatea radiației luminoase și este o modalitate simplă de avertizare a populației privind riscul și nevoia de fotoprotecție. De la index UV 3 trebuie începută utilizarea pălăriei, a ochelarilor de soare, a cremei de fotoprotecție. Index 10 înseamnă arsură și pericol maxim. Lunile de vară sunt marcate de variația indexului spre valori înalte.
– O recomandare este să se folosească creme cu zinc pentru protecția buzelor…
– Pentru zona buzelor se găsesc creme sau stick-uri speciale care protejează de radiația luminoasa. Peste crema de fotoprotecție se poate aplica un ruj.
– Cum te poți asigura că porți ochelari de soare care garantează și protecția contra UVA și UVB, în condițiile în care piața e invadată de falsuri?
– Ochelarii de soare cu filtru UV trebuie cumpărați de la firme serioase care asigură calitatea. De exemplu, există în centre de oftalmologie distribuitori de ochelari medicinali cu protecție UV recomandați pacienților operați de cataractă.
– Sunt recomandări noi apărute în ceea ce privește protecția solară? Care ar fi acestea?
– Există, în magazinele din SUA, haine cu fibră de fotoprotecție recomandate celor care lucrează sau își petrec timp îndelungat în aer liber. Am văzut chiar detergent cu fotoprotecție care este garantat pentru zece spălări. Astfel de produse se găsesc și la noi în magazinele de articole sportive sau în cele pentru copii.
Iată cum vă urmăriți singuri alunițele
Închipuiți-vă că împărțiți alunița în patru părți egale, printr-o axă verticală și una orizontală. Dacă cele patru părți nu sunt simetrice, două câte două, adică alunița nu este perfect ovală sau rotundă, trebuie să mergeți la medic. Un alt semn care se vede cu ochiul liber și înseamnă vizită la medic este pigmentul neuniform al aluniței. Culorile prin care poate trece o aluniță sunt: brun deschis sau închis, negru, galben, roșu. Dacă vedeți cu ochiul liber de la trei culori în sus, pe aceeași aluniță, înseamnă că trebuie să mergeți la medicul dermatolog.